Četvrtak 15.07.2010.
10:59 >> 11:35h
Tanjug

Čiplić: Zukorlićevi zahtevi protivustavni

Ministar Čiplić

Prema rečima Čiplića, kritike koje je njegovom ministarstvu uputio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić uobičajene su, a krajnja svrha i namera te priče, a pomalo, kako je rekao, i predstave, je borba verskog lidera za ličnu političku poziciju i promociju.

U Novom Pazaru, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća, koje resorno ministarstvo ne priznaje, juče je održana sednica Bošnjačkog nacionalnog sabora na kojoj je usvojena deklaracija u kojoj se kaže da su Bošnjaci konstitutivan narod u Srbiji.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije, Čiplić je rekao da su svi nacioanlni saveti nacionalnih zajednica formirani dvotrećinskom većinom i da je to pravilo preuzeto iz Ustava.

Ministar je rekao da je osnovno pravilo da je nacionalni savet izraz manjinske samouprave i da je na volji samih učesnika u političkom procesu kako će se formirati, organizovati i koga će izabrati za predsednika.

Čiplić je potvrdio da je bilo kršenja izborne volje Bošnjaka kada su praktično dve liste - jedna koju podržava Sulejman Ugljanin i druga koju podržava Rasim Ljajić imale većinu, ali su se stvari iskomplikovale, a "okidač" je bio kada su dvojica većnika podržala Zukorlićevu Bošnjačku kulturnu zajednicu.

2024 © - Vesti online