Sreda 11.11.2009.
23:13
Tanjug

Obeležena dva jubileja Mire Banjac

Mira Banjac
U proslavi dva jubileja poznate umetnice učestvovalo je nekoliko desetina njenih kolega i koleginica, mnogi reditelji i scenaristi filmova i drama u kojima je glumila, kao i mnogobrojna publika.


"Mira Banjac je jedna od najvećih srpskih glumica, koja je obeležila 20. vek, a kao što vidimo uveliko je počela da radi i u 21.", rekao je pisac i scenarista, akademik Dušan Kovačević.


O Miri, lepom, zabavnom i uzbudljivom radu s njom, njenim nezaboravnim ulogama i druženjima govorili su Ružica Sokić, Renata Ulmanski, Jelasaveta Sabljić, Sonja Stipić, Gorica Popović.


Miri i publici obratili su se i Lazar Ristovski, Goran Paskaljević, Kokan Mladenović, Milovoje Mlađenović i doajen pozorišne režije Dejan Mijač, koji je istakao da je slavljenica "živi primer da malo može da bude ogromno".


Stihove Miroslava Mike Antića odrecitovao je Petar Kralj, Đorđe Balašević je po želji slavljenice izveo pesmu "Ne lomite mi bagrenje", a nastupili su i Biljana Krstić i grupa "Bistrik".


Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić je, u ime organizatora proslave glumičinih jubileja, rekao da Miru Banjac nije bilo lako ubediti da se ova svečanost organizuje i dodao da je ona i "svojom skromnošću postala velika i vanvremenska".


Na svečanosti u SNP pročitane su čestitke koje su Miri Banjac uputili predsednik Srbije Boris Tadić i njene kolege Bata Živojinović, Rade Šerbedžija i Svetlana Bojković.


Zahvalivši svima, u prvom redu kolegama, "saputnicima naših glumačkih života", kao i pozorištima i televizijama, koji su omogućili "da nas ne zaborave", Mira Banjac je istakla da je ponosna što je glumila u nekoliko kultnih filmova i pozorišnih predstava.


Apelovala je da se učini sve kako bi se u Srbiji bio poboljšan status pozorišta i filma, a na kraju izgovorila Antićevu pesmu "Vojvodina".

 

2024 © - Vesti online