Subota 25.11.2017.
13:31
b92.net, Vestionline

Politiko: Kako su EU i Rusija "polomile" Ukrajinu

pixabay.com
Ukrajina - zemlja koju je uništila EU

Kako navodi briselski Politiko, ne postoji jasan odgovor na pitanje da li Evropska unija može da sastavi sve ono što se u bivšoj sovjetskoj republici raspalo.

- Evropski političari su duboko podeljeni, neki govore da je moralna obaveza da se zaštiti Ukrajina i završi ruska vojna agresija, dok drugi ističu da je Zapad već učinio mnogo i da Ukrajina kao država ogrezla u korupciji na svim nivoima, veoma sporo reformiše svoj nakaradni sistem - navodi se u tekstu. 

Dodaje se i da je Ukrajina u ozbiljnim problemima, kao i da je 94% novčane pomoći koju dobija zapravo pozajmica, koja će jednog dana doći na naplatu.

Politiko podseća i da je EU saopštila da je dogovor o približavanju učinio Kijev bližim Briselu nego ikada, kao i da je era geopolitičkog biranja gotova, uz napomenu da je zbog dramatičnih događaja učlanjenje u EU i NATO veoma daleko. 

Kako se navodi, Ukrajina je najdramatičniji, ali ne i jedini primer rezultata Istočnog partnerstva, programa koji je EU predstavila 2009. godine u Pragu. 

- I drugih pet partnerskih država preživljava teškoće. Jermenija i Azerbejdžan su i dalje u sukobu zbog Nagorno-Karabaha, Moldavija je u gardu zbog proruskog regiona Transnistrije, a gruzijske teritorije Abhazija i Južna Osetija su praktično ruske teritorije. U grupu ulazi i Belorusija, politički veoma izolovana država - piše u tekstu.

2024 © - Vesti online