Petak 24.11.2017.
19:39
Vestionline

Uručen zlatni indeks Ekonomskog fakulteta

Promo
Generacija studenata 1967. godine

Na svečanosti organizovanoj na Ekonomskom fakultetu, prisetili su se da su aktivisti te generacije u četvrtoj godini studija po prvi put uspeli da izaberu prodekana Ekonomskog fakulteta, koji je u isto vreme bio i prvi student prodekan na Univerzitetu u Beogradu. Bio je to student Vladan Božić, kasnije redovni profesor Ekonomskog fakulteta.

Generacija 67 je pokrenula prvo studentsko glasilo na Univerzitetu, pod nazivom  "Glas ekonomista“, istakao je alumnista, profesor dr Stipe Lovreta, koji je kasnije bio i dekan Ekonomskog fakulteta.

Te 1967. godine, kada je upisana trideseta generacija na Ekonomskom fakultetu, studije je upisalo 1.044 studenta, 630 redovnih i 414 vanrednih. Fakultet je te godine imao ukupno oko 5500 studenata na sve četiri godine.

Gimnazijalci i učenici ekonomskih škola su te 1967. godine na prijemnom ispitu imali pismenu obradu teme po izboru iz sledećih  predmeta: Politička ekonomija, Ekonomika Jugoslavije, Ekonomika preduzeća, Istorija, Srpski jezik, Matematika.

Bez prijemnog su se primali učenici koji su imali istaknut uspeh u srednjoj školi, nagrađeni diplomama. Učenici koji su završili druge srednje škole mogli su da polažu prijemnu samo ako su proveli najmanje dve godine na ekonomsko-komercijalnim poslovima.

Iz ove generacije značaj broj je stekao doktorate u zemlji i inostranstvu. Samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kao profesori su bili: Dr Stipe Lovreta, koji je bio i dekan fakulteta, Dr Vladan Božić, Dr Stojan Babić, Dr Kata Škarić Jovanović, Dr Mandal Šahin i Dr Vladimir Poznanić. Dr Srđan Kerim iz ove generacije bio je predsedavajući Generalne skupštine UN.

2024 © - Vesti online