Subota 25.11.2017.
03:11
Ekipa "Vesti"

Vladiku Andreja i kude i hvale

R. Lukić
Sukob u Himelstiru: Nedavna rasprava u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice

Jedni vladiku prozivaju, drugi brane, a jednodušna je ocena da do takve eskalacije, ipak, nije smelo da dođe.

Posle pisma 31 sveštenika iz Eparhije frankfurtske i sve Nemačke upućenog patrijarhu srpskom Irineju, koje su "Vesti" objavile u broju od srede, a u kojem je izneseno niz pritužbi na odluke administratora Eparhije, "Vesti" su došle u posed i pisma vernika iz Himelstira, koje je takođe upućeno patrijarhu Irineja i članovima Sinoda SPC u Beogradu koje objavljujemo u celosti. Potpisnici Miro Stanković, Marko Tešić, Ljubo Pilipović, Božidar Erić i Mirko Duvnjak tvrde da je

ovo pismo dobilo podršku još oko 330 vernika čiji su potpisi takođe poslati na adresu Sinoda.

Oni u svom pismu, između ostalog, optužuju vladiku Andreja da "svojom arogancijom podseća na nekog direktora iz najcrnjih dana komunističkog režima, a tako se i ponaša".

Uz vernike koji optužuju vladiku ima i onih koji o njemu govore sve najbolje, kao i onih koji nemaju razumevanja ni za jednu od sukobljenih strana.

Loše za sve Srbe

Milorad Petrušić, vernik iz Hanovera, nema razumevanja ni za jednu sukobljenu stranu.

- To me je veoma pogodilo bez obzira na to ko je kriv. Napravili su lošu sliku za sve Srbe. Do toga nije trebalo da dođe. Mi u manastir idemo radi svojih duša, a ne da popravljamo vladiku. I još da nedužnim doktorima pokvare praznik. To niko nije zaslužio, a naročito doktorka Teodorović. Ona je sa svojim divnim suprugom Batom osnovala lekarsku slavu i godinama su je dostojno slavili, a sada je doživela da na slavi brani vladiku. Mislio sam da će joj srce prepući. Ali i vladika je morao nešto da uradi da do toga ne dođe. Ako su iskrsli problemi onda on treba da je tu s narodom, da se ispričaju i dogovore, a ne da se kod njega traži prijem. Molim vas, budimo ozbiljni, nije vladika američki ambasador pa da ga treba moliti za prijem. Vladika je naš i treba da je među nama, da nas čuje, a ne da mu pišemo pisma. On treba da deluje razumom i duhovnom snagom i da ljude koji skrenu vrati na pravi put, a ne da ih satanizuje.

Čovek za ponos

Todor Todorović iz Osnabrika je veoma iznenađen što se vladika Andrej pojavljuje na naslovnim stranicama novina (koje inače redovno čita) u vezi nemilih događaja.
- Očekivao sam da su posredi lepe vesti, jer vladiku poznajem odmalena. Mi smo rasli u istoj kući i uvek su ga krasile najlepše osobine. Nedavno smo se sreli u Lingenu na proslavi crkvene slave. Svaki susret je za mene prava radost. Ponosim se što imamo takvog vladiku koji je poliglota i vrhunski intelektualac koji ostvaruje pozitivne kontakte u svakoj sredini u kojoj se pojavi. On je čovek koji nas predstavlja i stvara pozitivnu sliku o nama Srbima, što je veoma važno za celu dijasporu. Znam da je kao administrator naše eparhije izvršio neke reorganizacije, ali događaji o kojima pišu "Vesti" su nejasni i iza njih se sigurno krije neka politika - ističe Todorović.

Kriza godinama buja

Dušanka Šimčić, penzionisana profesorka iz Hanovera, preneražena je događajem u manastiru i pita se kako to da je prva srpska duhovna kuća mogla da postane mesto sukoba vernika i duhovnika.

- Suprotnosti i slabosti mora da imaju dublju genezu i nije u redu optuživati samo sadašnje aktere nemilog događaja. Trebalo bi pogledati u manastir iz vremena vladike Lavrentija koji ga je gradio zajedno sa Srbima, možda čak i s ovima koji su napali vladiku Andreja. Kriza je godinama bujala i onda je jednom moralo da pukne. Vladika Lavrentije je organizovao gradnju manastira, bilo je mnogo velikih narodnih proslava i kulturnih događaja. Manastir je imao štampariju i biblioteku. Posle Lavrentija nije se našla nijedna prava ličnost koja bi njegovo delo dograđivala, proširivala i bila s narodom tako bliska. Dopustili su da manastir fizički počne da propada, a evo sada i duhovno da tone. Srela sam vladiku Andreja. Obrazovan, kulturan čovek koji voli da se druži. Ne vidim nikakav razlog da on ne bi hteo da razgovara sa ovima koji su ga napali - mišljenja je profesorka koja ističe da je vladika Lavrentije svoja velika dela nastavio i u Srbiji.

Oduševio i najmlađe

Vera Antić iz Lingena kaže da su njena i porodica vladike Andreja vezane starim prijateljstvom i da su se kao deca divno družili.

- Vladika Andrej je kao dete dolazio u našu kuću sa svojim ocem protom Dobrivojem Ćilerdžićem i obojicu krase jaka vera i ljudska dobrota. Prethodnu deceniju se nismo viđali, ali kada je nedavno služio liturgiju povodom slave naše kapele u Lingenu, činilo mi se da se ništa nije promenilo. Duhovnu radost koju smo svi mi vernici tada doživeli teško je rečima opisati. U kontaktu sam sa svim Srbima i drugim pravoslavcima u našem gradiću i svi dele moje mišljenje da smo uz vladiku Andreja imali jednu od najlepših proslava. Mnogi se raspituju kada će opet doći, a Dejan Umićević, koji je preuzeo kumstvo za narednu slavu, raspitivao se gde će vladika služiti sledeću liturgiji, jer bi rado učestvovao. Vladika je oduševio i najmlađe i oni ga spominju, jer on svima poklanja pažnju i uvek nađe prave reči - kaže Vera Antić i dodaje da su "ovo tipično srpska posla - kad neko ima potencijal da nešto korisno uradi, onda se nađe neko ko će ga ometati".

Nećemo službu na nemačkom

"Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom G. G. Irineju i članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda,

Vaša Svetosti,

Sa bolom u srcu obraćamo se Vama, našem duhovnom ocu i Patrijarhu, a u vezi nemilih događaja koji su se desili ovih dana u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru u Nemačkoj. Inicijator čitave problematike je episkop Andrej, naš privremeni administrator. Kao što Vam je poznato mi smo uvek imali episkopa sa manje ili više problema. Međutim, nijedan nije postupao kao ovaj sadašnji. Svojom arogancijom on podseća na nekog direktora iz najcrnjih dana komunističkog režima, a tako se i ponaša. Otpustio je tri sveštenika i tri službenice Eparhije. Napravio je razdor među sveštenstvom u Eparhiji, doveo je strane monahinje koje ne znaju srpski. Sve nas je šokirao, naš narod ovde je osetljiv na otimanje svog maternjeg jezika. Nas je muka naterala da dođemo u Nemačku i u našem manastiru su nam puna srca. Mi nećemo da nam se služi na grčkom ili nemačkom i nijedan Episkop ne može to da nam nametne. Ako Episkop Andrej više voli nemački jezik, niko mu od nas ne brani da se moli na tom jeziku, ali na drugom mestu, ionako je više u katoličkim i protestantskim crkvama.
Da stvar bude još strašnija, 18.11.2017, Episkop je počeo da se razračunava sa narodom uz pomoć nemačke policije. U dva dana, 18.11.2017. i 19.11.2017, narod je isteran iz Hrama uz pomoć iste. Njegov jeromonah Stefan (osoba sumnjivog morala) u nekoj šizofrenoj propovedi, naziva narod psihopatama, pijanicama i bezbožnicima. Ne treba zaboraviti da je taj isti narod učestvovao u kupovini i gradnji našeg manastira, dok se to dete nije ni rodilo.
Da ne bi došlo do većih problema (mi svoj manastir ne damo ni Andreju niti bilo kome ko se ovako nesrpski ponaša), molimo
Vašu Svetost da što pre reaguje. Ova situacija se više ne može trpeti. Do Vaše reakcije mi više ne možemo dolaziti u Hram jer će se opet desiti situacija kao 18. i 19.11.2017. Nadamo se da to nikome nije potrebno. U prilogu ovog pisma Vam dostavljamo preko 300 potpisa vernika koji podržavaju ovaj apel.

Celivajući Vašu svetu desnicu, mole Sveti Blagoslov:

Miro Stanković, Marko Tešić, Ljubo Pilipović, Božidar Erić i Mirko Duvnjak."

Suprotnost episkopu Lavrentiju

"Mi smo svi šokirani ko nam je došao za Episkopa. Duhovno smo odrastali uz skute našeg Episkopa Lavrentija koji je bio sušta suprotnost Episkopu Andreju. Ono što je Lavrentije skupljao, ovaj nemilosrdno rasipa. Ono što je Lavrentije kupio, ovaj će da proda. Sve se kreće u tom pravcu", stoji takođe u ovom dopisu.

Vesti

Prećutali su sudske procese

Reagujući na pisanje "Vesti" prethodnih dana pismom se Dragoslavu Vučiću, glavnom uredniku naše novine, obratio vladika Andrej Ćilerdžić u kojem je između ostalog napisao da "pomenuta, nemila dešavanja imaju višeslojnu i veoma složenu genezu, ali da se ipak mogu lako izvesti odgovarajući zaključci i zauzeti jasan stav već na osnovu određenih protivargumenata".

- Ipak, s obzirom na to da se pojedini akteri ovih događanja nalaze u sudskom procesu, što su Vam svesno prećutali, nisam u mogućnosti, zbog same istrage, da iznosim detalje i zauzmem konačan stav po ovom pitanju. U pomenutom slučaju, kao Episkop, u potpunosti imam poverenje u neophodnost postojanja crkveno-kanonskog poretka i, pri tom, uvažavam i poštujem pravni poredak Nemačke države i njene zakone - navodi vladika Ćilerdžić i ističe da je spreman da se u što skorije vreme sastane sa novinarima "Vesti" i bude na raspolaganju za odgovore na sva postavljena pitanja.

 

2024 © - Vesti online