Petak 24.11.2017.
13:47
Vestionline

Dačić u Argentini: Balkan potiče od dve reči - med i krv

Tanjug
Ivica Dačić u Buenos Ajresu

Dačić je boravio u Buenos Ajresu povodom imenovanja Trga Republike Srbije, na uglu avenije Figureo Alkorta i avenije Dorego u Palermu i kako bi potpisao nekoliko bilateralnih sporazuma.

U razgovoru s novinarom argentinskog medija, Dačić je, pojašnjavajući situaciju na Balkanu, objasnio šta znači reč Balkan.

- Reč Balkan potiče od dve turske reči - "bal" znači med i "kan" znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med - izjavio je Dačić.

Govoreći o presudi Mladiću, srpski ministar rekao je da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima. Kako je rekao, presuda je bila očekivana, jer to, kaže, potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina.

- Međutim sud za bivšu Jugoslaviju, koji završava svoj rad sada u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba. Samo je služio za žalbe protiv Srbije. Pre rata, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, a danas živi 180.000. Šta se desilo sa preostalima? Bili su proterani ili ubijeni. U Sarajevu je bilo 150.000 Srba, danas ih ima manje od 10.000. U Prištini bilo je preko 40.000 Srba, danas ih je manje od 1.000. Par nedelja pre Srebrenice, Bosanci su ubili hiljade Srba. Gde su krivci za te masakre - upitao je Dačić.

2024 © - Vesti online