Četvrtak 15.07.2010.
04:06
Vestionline

Nestali naučnik se vratio u Iran

Kako je prenela agencija Rojters, iranski zvaničnici su potvrdili da je Amiri stigao na međunarodni aerodrom "Imam Homeini", letom iz Dohe. Amiri je napustio američko tlo i na putu je za Iran, saopštio je juče portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Šahram Amiri


"Uz napore Islamske Republike Iran i efikasnu saradnju pakistanske ambasade u Vašingtonu, Amiri je napustio američko tlo i na putu je za Iran preko treće zemlje", rekao je portparol koji nije imenovao zemlju preko koje se naučnik vraća u domovinu.

Iran je ponovio optužbe na račun CIA da je otela Amirija, koji radi za Iransku organizaciju za atomsku energiju. Vašington nije objasnio kako je Amiri dospeo u SAD, ali je odbacio optužbe da ga je CIA kidnapovala, ističući da je on slobodan i da može da ode kad želi iz SAD.


Amiri, koji je nestao pre više od godinu dana tokom hodočašća u Saudijskoj Arabiji, pojavio se u utorak u iranskom odeljenju pakistanske ambasade u Vašingtonu tražeći da se vrati u Iran.


Iranske interese u SAD zastupa pakistanska ambasada, jer su Iran i SAD prekinule diplomatske veze ubrzo posle iranske islamske revolucije 1979. godine. Misterija oko Amirija dodatno je pojačala spekulacije da bi on mogao da ima informacije o spornom iranskom nuklearnom programu, za koji Iran tvrdi da je u mirnodopske svrhe.

2024 © - Vesti online