Petak 24.11.2017.
18:02
Đ. Barović - Vesti

Drama u pauzi suđenja Ratku Mladiću: Umalo da me ubiju!

EPA/Peter Dejong/Pool
Stražari se uspaničili: General Ratko Mladić opet izdržao

Dok su se advokati i sa predsedavajućim sudskog veća Alfonsom Orijem sporili da li je "pritisak od 180 sa 80 normalan ili ne", general se borio za opstanak.

Sve je počelo kad je jedan od generalovih branilaca, Dragan Ivetić, sudiju Orija zamolio za pauzu jer general mora do toaleta.

Odobren je prekid od pet minuta, ali se ispostavilo da je čitanje presude bilo obustavljeno sledećih 40 minuta.

Stražari u panici

Ivetić priča da se general Mladić osećao relativno dobro kad je stigao u sudnicu, mada su branioci ranije upozorili sudije da bi izricanje presude moglo da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Upozorenje doktora iz SAD

Ivetić kaže da je odmah kontaktirao doktore u SAD. Oni su mu objasnili da je reč o veoma ozbiljnom problemu koji neretko može da proizvede tragičan ishod, ma koliko haški lekari tvrdili da je pritisak od 180 sa 80 "nešto normalno".

Generala su stražari ispratili, a posle nekoliko minuta i Ivetić je sam izašao iz sale.

- Bukvalno me je povukao za rukav jedan od stražara i uzbuđenim, paničnim glasom rekao mi da krenem za njim do toaleta jer je generalu pozlilo, da hoće nešto da kaže, ali da ga ne razumeju. Zatekao sam generala Mladića potpuno crvenog u licu i jedva je uspeo da mi kaže: "Jako mi je loše" - priča Ivetić.

Medicinska sestra mu je izmerila pritisak digitalnim meračem. Gornji je pokazivao 176, a donji 96.

Pozvali su odmah lekara koji je pokušao da sazna od generala šta ga muči i koje je lekove popio.

- I mene je lekar to isto pitao, ali kako ja to da znam? Pa, general ujutro popije punu šaku lekova. Lekar mu je zatim izmerio pritisak ručnim meračem i pokazalo se da je još viši: 180 sa 80 - nastavlja dramatičnu ispovest Ivetić.

On se vratio se u salu i kazao kolegi braniocu Miodragu Stojanoviću da bude kod generala.

Nameravao je da obavesti sudije da je generalu veoma loše i da je najbolje da se odmah pozove Hitna pomoć.

Umesto toga, sudije su zatražile mišljenje istog lekara koji je generalu Mladiću 15 minuta kasnije još jednom izmerio pritisak, ali nije bilo pomaka nabolje.

Sudijska provokacija

- Međutim, iz meni potpuno nejasnog razloga on je objasnio sudijama da general može da prati izricanje presude. Evo, i dalje sam u potpunom šoku da je pritisak 180 sa 80 normalno stanje za čoveka koji je preživeo tri moždana udara - priča u jednom dahu za "Vesti" Dragan Ivetić.

On je, uprkos stavu, lekara još jednom apelovao na sudije da prekinu izricanje presude ili ga skrate.

Prva briga porodica

Darko Mladić je objasnio da se sa ocem sreo desetak minuta po izricanju prvostepene presude, te da se general tada osećao mnogo bolje.
- U tu prostoriju smo ušli moja majka Bosa i ja. Ratko nam je rekao da je ovo samo prvostepena presuda i da ne brinemo, da se borba nastavlja. Zapravo, činilo mi se da on više pažnje poklanja tome da smiri majku, nego što je brinuo o sebi - naveo je Darko Mladić.

Zapravo, heto je da ih izvuče iz problema na koji su branioci mesecima ukazivali.

- Ne vidim zbog čega bi bio problem da su umesto iznošenja sažetka presude samo pročitali na koju kaznu je osuđen, kako bi što pre bio medicinski zbrinut. Kad su sudije odbile moja predloge, zapravo rekli da mu nije ništa, general se još više iznervirao. Najpre je opsovao, a onda poručio sudiji Oriju: "Ja sam uzbuđen, a sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli! Potom je izveden iz sudnice - opisuje Ivetić.

Na sreću, priča branilac, presuda je ubrzo potom izrečena, pa su generala mogli da posete supruga i sin koji su ga malo smirili.

Neophodno pravo lečenje

Prema Ivetićevim rečima, zdravstveni problemi generala Ratka Mladića su poslednjih meseci alarmatni, ali je Haški tribunal odbio sve predloge branilaca, uključujući i da ga pregledaju srpski eksperati.

- Valjda je sada svima postalo jasno koliko je zdravstveno stanje generala Mladića ozbiljno i koliko to nema nikakve veze s celim procesom. Činjenica je da je odbrana apsolutno nezadovoljna izrečenom kaznom i da ćemo se žaliti, ali to je pravni deo. U ovom trenutku je najbitnije da se ustanovi u kakvom je zdravstvenom stanju general Mladić i da se hitno reaguje, odnosno da mu se omogući adekvatno lečenje - zaključuje Dragan Ivetić.

Nalazi skrivani devet meseci

Odbrana generala Mladića devet meseci borila se da im Haški tribunal preda kompletnu medicinsku dokumentaciju generala Mladića.
Srpski eksperti iz oblasti radiologije nedavno su dobili snimke glave generala Mladića i ustanovili da je pregled rađen mimo svih procedura i standarda koji se rade za rizične grupe pacijenata. Odbrana je zatim uputila Haškom tribunalu zahtev da se zatvorskom lekaru, dr Falkeu, zabrani da prilazi generalu Mladiću.

Srp i čekić na kravati

General Ratko Mladić na izricanju presude pojavio se s crvenom kravatom u dve nijanse, na kojoj je bila ćirilična skraćenica KPRF (Komunistička partija Ruske Federacije) i pored nje srp i čekić.

Zamenik predsednika KPRF Ivan Meljnikov tim povodom izrazio je duboko poštovanje generalu.

Poštovanje i od Dodika

General je na reveru nosio značku "Natalijina ramonda" kojom se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Takvu značku nosio je i predsednik RS Milorad Dodik na konferenciji za medije nakon presude generalu.

- To je generalov gest solidarnosti koji mi visoko cenimo. Partija pruža političku i praktičnu podršku generalu Mladiću, odavno i dosledno. Naši predstavnici su često putovali u Hag da ga posete. Prijatno je što smo od njega primili iz sudnice znak da on oseća našu podršku u tom teškom trenutku - rekao je Meljnikov.

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin naložio je Komitetu za međunarodne odnose da razmotri kako će se reagovati na presudu generalu.

V. Sekulić

Borba se nastavlja

Advokat Novak Lukić, koji je bio deo tima Srbije pred Međunarodnim sudom u postpuku po tužbi BiH za genocid, ne isključuje mogućnost da će se tužilaštvo žaliti na presudu Mladiću, odnosno na deo presude po kome nije utvrđen genocid u šest opština u BiH, a što je tužilaštvo u nekoliko predmeta pokušalo da dokaže.

Lukić je naveo i da su sve presude Alfonsa Orija ukinute ili preinačene, kao u slučajevima Ante Gotovine ili Ramuša Haradinaja.

- Žalbeni postupak odbrane mogao da traje duže od dve godine, iako se Haški tribunal uskoro zatvara. Taj sud je ujedinio region samo u proceni da je loše radio - zaključio je Lukić.




 

2024 © - Vesti online