Petak 24.11.2017.
06:30
Vestionline, express.hr

Ugledni dermatolog otkriva: Ovo je jedino prirodno rešenje za mitisere

pixabay.com
Ako želite čisto lice bez mitisera, spas potražite u prirodnim lekovima

Potamne u dodiru sa vazduhom, jer su svi mitiseri zapravo žućkaste boje, ali na površini kože poprimaju tamniju boju. Većina ljudi pogrešno smatra da će agresivnim pilinzima sprečiti njihovu pojavu, ali dermatolozi objašnjavaju da se mitiseri nalaze dublje od površinskog sloja, pa se takvim tretmanima skida samo njihova kapica i nepotrebno oštećuje, odnosno stanjuje koža. Piling bi trebalo da bude blag i da se ne primenjuje više od jednom na nedeljno, kaže ugledni američki dermatolog Rejčel Nazarijan.

Od hemijskih rešenja ističe da je najefikasnija salicilna kiselina, koja se primenjuje u obliku gela za čišćenje. Nju možete da pronađete u brojnim drogerijskim proizvodima. Retinoiditakođe mogu da pomognu, ali isključivo kod kože koja nije osetljiva, odnosno primereniji su za zreliju i masniju kožu.

Najbolji prirodni lekovi

- Mitisere čiste i namirnice iz kuhinje, a preporučuje se da maske nanosite jednom nedeljno. Njima možete da održavate čisto stanje, ali mitiseri će se ipak povremeno pojavljivati - kaže dermatolog Nazarijan koja smatra da su prirodna sredstva uvek dobrodošla jer deluju blagotvorno na kožu.

Cimet

U posudi treba pomešati jednu kašičicu mlevenog cimeta s dve kašičice meda. Pastu potom treba naneti na kritične tačke i ostaviti da deluje barem 15 minuta pre ispiranja.

Sok od limuna

Odličan saveznik u borbi protiv mitesera je limun bogat vitaminom C. On sužava pore, uklanja mrtve ćelije kože i dezinfikuje kožu. Dovoljno je da isceđeni limunov sok nanesete na lice i da ostavite da deluje oko pola sata, pa nakon toga isperite. S limunovim sokom treba biti oprezan i ne koristiti ga češće od jednom u dve nedelje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj prvo treba skuvati, pa potom ohladiti na sobnoj temperaturi. Nakon toga vatom se nanosi na mitesere i ispire nakon 10 minuta. Antioksidansi iz čaja pomažu u čišćenju sebuma i smanjuju upalne procese. Deluje kao prirodni tonik.

Med

Zagrejte kašiku meda, pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi i potom nanesite na lice. Pazite da med ne bude prevruć. Ostavite da deluje 10 minuta, pa potom isperite mlakom vodom. Med čisti mitisere i ujedno deluje antibakterijski.

2024 © - Vesti online