Četvrtak 23.11.2017.
18:00
A. V. i K. N. - Vesti - Foto: Privatna arhiva

Hvala nek se čuje do Australije

Vesti
Radostan dan zemljaci učinili radosnijim: Sergej Petkov sa porodicom

Nakon akcije, sestre iz Kizboroa u prilici su da štićenicima više humanitarnih organizacija, kao i štićenicima Humanitarnog mosta, olakšaju borbu, jer su zajedno sa humanim zemljacima širom Melburna prikupile značajnih 21.000 australijskih dolara. Odlučile su da pomognu 40-oro dece iz svih delova otadžbine u kojima žive ugroženi zemljaci, počev od Republike Srpske, preko Srbije, Kosova i Metohije, pa do Crne Gore.

Podsećanja radi, prvi deo novca već je prosleđen i stigao je u Redakciju "Vesti" (10.000 dolara), zajedno sa spiskom od 19 mališana koji muke muče sa zdravljem. Na toj listi, našli su se: Milan Simetić (13) iz Šekovića, Predrag Šarenac iz Janje kod Bijeljine, Milana Gajić (15) iz Banjaluke, Milan Cerovac (3) iz Doboja, Dario Kostadinović (7) iz Srpskog Milatovca, Dragan Radočaj (19) iz Ljeskara kod Prijedora, Dario Đurić iz Bijeljine, Gabrijela Panić (6) iz Prnjavora, Nikola Jovanović (14) iz Modriče, Maja Magazin (15) iz Bratunca, Sofija Sušić (4) iz Nikšića, Sanja Kovač (22) iz Herceg Novog, Luka Mijač (13) iz Bara, Stojan Radeka (5) iz Stare Pazove, Nađa Kvrgić (3) iz Novog Sada, Petra Petrović iz Vladičinog Hana, Nemanja Damčević (6) iz Beograda, Sergej Petkov (10) iz Beograda, Miloš Šepa (18) iz Zemuna. Svakome od njih je namenjeno po 500 dolara. Ne časeći časa, to su i reporteri "Vesti" počeli sa uručivanjem ove pomoći.

Iako ne prvi na spisku, ali sa razlogom, to je prilog Žena Mironosica iz Melburna uručen malom Sergeju Petkovu iz Beograda i to na dan njegovog rođendana. Svećice na torti sa jubilarnim brojem deset oduvao je uz pomoć drugara, a ekipu "Vesti" dočekao je sa osmehom i prepun utisaka od rođendanskog slavlja. Sebi je za rođendan poželeo da živi kao sva zdrava deca.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Sergej uživa u društvu. Bio je presrećan kada su drugari došli da zajedno sa njim proslave rođendan. Sve je proteklo u smehu i igri. On kao i svaki dečak uživa u torti, svećicama, poklonima... Mnogo ste nas obradovali ovom donacijom. Veliko hvala Kolu srpskih sestara, ali i svim čitaocima "Vesti" koji su nam prethodnih meseci slali pomoć. Nemam reči koliko sam dirnuta dobrotom ljudi svaki put kada stigne nova pomoć. Šaljemo ogroman pozdrav u Australiju - kaže Vesna Petkov.

K. Nedeljković
Preuzeo dar: Miodrag Šepa

Za rehabilitaciju i lečenje

Pomalo iznenađen, ali prijatno, i ove godine bio je otac 18-godišnjeg Miloša Šepe iz Zemuna, obolelog od cerebralne paralize po rođenju, jer se još jednom obreo u Dopisništvu "Vesti", kako bi preuzeo dar od 500 dolara iz Melburna za svog bolesnog sina.
- Istina je da se mi medijski nigde nismo eksponirali, niti molili za pomoć, ali jedna dobra žena iz Australije tokom boravka u otadžbini upoznala je moju suprugu i sina, saznala kako živimo i poručila da će gledati da nam pomogne. Verujem da je ona jedna od inicijatora da naš Miloš i ove godine dobije ovaj dar. Svakako, zahvalni smo svima koji su odvojili od sebe da bi nam pomogli. Njihov dar i pažnja mnogo nam znače, jer ćemo ovaj prilog utrošiti za Miloševo lečenje. A pre svega za nastavak banjskog lečenja i rehabilitacije u Slovačkoj koja mu je mnogo pomogla - rekao je Miodrag Šepa.

Njen sin Sergej je rođen sa oštećenjem na kičmenom stubu, spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Kjari. Nakon operacije ove maliformacije, došlo je do komplikacija, i od tada Sergej ne može da diše bez boce kiseonika, da samostalno jede i govori. Porodica Petkov uz sve napore ne može da pokrije sve troškove lečenja koje zahteva Sergejevo stanje. Uzrok i rešenje Sergejevih problema mogli bi da potraže u bolnici Bambino Gecu u Italiji, gde su poslali kompletnu medicinsku dokumentaciju.

- Lekar iz Italije je rekao da je Sergejeva situacija izuzetno komplikovana i da treba pre polaska na put da uradimo dodatne preglede. Kada prikupimo sve, rezultate šaljemo u Italiju. Troškovi lečenja mogu biti izuzetno visoki, zbog čega nam svaka donacija zlata vredi u nadi da ćemo krenuti na put posle kojeg bi njegovo stanje moglo da se popravi - rekla je mama Vesna.

Privatna arhiva
Slađana Kostadinović sa decom

Spas u pravi čas

Deo donacije od 500 dolara Žena Mironosica iz Melburna prosleđena su i u Srpski Milatovac na adresu Kostadinovića, majke Slađane, koja sa nezaposlenim suprugom Duškom odgaja šestoro dece.
- Stiže zima, a mi u velikoj nevolji. Zbog duga koji nismo mogli da platimo, isključili su nam struju, a ni drva za ogrev nismo imali. Dario i Stefan, oboleli od mišićne distrofije, zbog toga su se još gore osećali, a Stefan sad više sam ne može da ustane iz kreveta. Ovaj dar je za nas spas. Čim sam podigla novac odmah sam uplatila dug, a za ostalo ću kupiti koliko može drva, samo da nam ponovo ne isključe struju na ovu svu našu muku. Od mene i moje porodice hvala od srca! Nemam reči za njihovo dobročinstvo jer da nije bilo njihove donacije ostali bismo u mraku - kazala je Slađana Kostadinović (35), majka Duške (18), Teodore (13), Stefana (9), Darija (7), Sare (4) i Anastazije (1).




 

2024 © - Vesti online