Četvrtak 23.11.2017.
11:22
Vestionline, Tanjug

Brnabić: Cilj reformi unapređenje kvaliteta života

Tanjug/European Council
Premijerka je u Norveškoj: Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju

Predsednica vlade istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljopolitički cilj Srbije.

- Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri - rekla je Brnabićeva i dodala da je o tome bilo reči tokom prošlonedeljne posete Briselu i susreta sa najvišim zvaničnicima EU.

Brnabićeva je iskoristila priliku da se u ime vlade zahvali na podršci koju Kraljevina Norveška pruža evropskim integracijama Srbije i odličnoj bilateralnoj saradnji.

U razgovoru sa norveškom ministarkom spoljnih poslova, predsednica Vlade Srbije naglasila je značaj unapređenja regionalne saradnje u svim oblastima, čemu je Srbija posvećena.

- Regionalna saradnja, pre svega u oblasti ekonomije i privrede, doprinosi boljem životu svih građana Zapadnog Balkana - istakla je Brnabićeva.

Bilateralni odnosi Srbije i Norveške, a posebno politički, su na visokom nivou. Kraljevina Norveške je u periodu od 2000. godine do danas, podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i jedan je od najvećih donatora.

Dosadašnja pomoć bila je fokusirana na oblasti vladavine prava, jačanje konkurentnosti, reformu javne uprave i energetsku efikasnost.

- Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju, a naročito u oblastima koji su prioriteti u radu Vlade: obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije - naglasila je Brnabićeva, a saopšteno iz Vlade Srbije.

Norveška iskustva u oblasti e-obrazovanja i neformalnih edukativnih programa, kao i podrška unapređenju e-uprave, značajno će doprineti nastavku reformi i modernizaciji društva, rekla je predsednica Vlade.

Pored toga, Brnabićeva je kao posebno važnu izdvojila pomoć u oblasti inovacija i preduzetništva, obzirom na to da je digitalna ekonomija i ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama ono čemu Srbija teži u promenjenim tržišnim uslovima u 21. veku.

Brnabićeva i Eriksen Soreide razgovarale su i o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

2024 © - Vesti online