Četvrtak 23.11.2017.
10:55
Vestionline

Veliki uspeh: Film o Srbijanki Turajlić pobedio u Amsterdamu (VIDEO)

Medija centar Beograd
Srbijanka Turajlić

U obrazloženju žirija istaknuto je da "jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu".

Žiri je naveo da gledaoci u prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog otkrivaju jedan nadahnjujući lik - autorkinu majku Srbijanku Turajlić, prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. 

Petnaest godina nakon demokratske revolucije u Srbiji, pogled kroz ključaonicu zatvorenih vrata u jednom stanu u Beogradu otkriva istoriju jedne porodice, burnu političku prošlost jedne zemlje i borbu i razočaranja jedne učesnice revolucije. 

"Ako sam ja zaista osvajala slobodu, onda je to najneuspešniji posao koji sam u životu obavila", rekla je u filmu Srbijanka Turajlić, bivša profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i jedan od najpriznatijih boraca za slobodu i demokratiju u Srbiji.

Srbijanka Turajlić je aktivno učestvovala u Narodnom pokretu Otpor. Dobitnica je i nagrade Osvajanje slobode za 2009. godinu. Jedan je od osnivača Pokreta slobodnih građana.

Pobeda Mile Turajlić najveći je uspeh srpskog dokumentarnog filma u dugoj istoriji tog najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma u Evropi, cenjenog i u svetskim okvirima. IDFA nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra.

Film će premijerno u Srbiji biti prikazan 29. novembra u Centru "Sava" u Beogradu, u okviru Festivala autorskog filma.

2024 © - Vesti online