Četvrtak 23.11.2017.
10:17
M. Đorđević - Vesti

I to je bio Balkan: Strasna ljubav sa svastikom

commons.wikimedia.org
Vojislav Ilić

Mileva - Levica Jakšić bila je najmlađe dete Ilićevog brata po peru i kafanama Đure Jakšića. Takođe je bila i sestra Ilićeve supruge Tijane. Imala je svega deset godina kada joj je 1878. umro otac, a onda su se sahrane samo ređale: braće, sestre, majke. Mileva Jakšić je postala učiteljica.

Odlično je crtala, obožavala je poeziju i jednog pesnika. Vojislav je u to vreme već bio udovac, ali je takva ljubav u njihovo vreme bila sablažnjiva. Žarkom ljubavlju zavoleo je Vojislav i nju, "po volji svoje sudbe klete". Ta strasna ljubav im je oboma preokrenula život.

Nijedna druga žena nije Vojislava nadahnula na tako snažno i često stvaranje, a kad su se rastali, potpuno se okrenuo boemskom životu koji mu je dokrajčio zdravlje. Već u prvoj pesmi, "Poslanici Gospođici N", pisanoj u Loznici, dok se Mileva nalazila u Crnji, Vojislav je pokazao i koliko je zaljubljen, ali i koliko je njihovu vezu teško održati.

Pesmu je objavio u listu "Stražilovo", kako bi je njegova draga sigurno pročitala, a da njena okolina ne nasluti kome je reč.

2024 © - Vesti online