Sreda 22.11.2017.
22:24
Vestionline, Srna

Oglasili se i Rusi: Presuda Mladiću - pritisak na Srbiju i Srpsku

EPA/Peter Dejong/Pool
Očekivana presuda: General Ratko Mladić

- Haški tribunal je od samog osnivanja imao zadatak da osudi političke lidere Srbije i lidere Srba iz BiH kako bi opravdao vojne operacije NATO na Balkanu, kao i politiku zapadnih zemalja prema ovom regionu. Nakon što je izrečena presuda prvom predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću, bilo je jasno da će presuda generalu Mladiću biti još oštrija - ocenio je Iskenderov za "Sputnjik". 

On kaže da je ova presuda bila očekivana, jer je Tribunal sve ove godine bio antisrpski nastrojen.

Direktor Instituta za slovenske studije RAN Konstantin Nikiforov ocenio je da je Haški tribunal pretvoren u politički instrument i upozorio da će se presuda generalu Ratku Mladiću negativno odraziti na ceo region. 

- Ništa se neočekivano nije dogodilo. Selektivno pravosuđe je gore od opšteg bezakonja. Setimo se kako je isti taj Tribunal pustio na slobodu hrvatskog generala Antu Gotovinu, albanske vođe OVK i komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića. Trebalo je sve osuditi ili sve amnestirati. Pristup bi prema svima trebalo da bude isti, inače se sud pretvara u politički instrument - smatra Nikiforov. 

On ističe da će se presuda generalu Mladiću negativno odraziti na stabilnost regiona i da će opet početi priče o tome da je Republika Srpska "genocidna tvorevina". 

- Jasno je da će Mladićeva odbrana uložiti žalbu na presudu, ali u ovom slučaju, nažalost, presuda će ostati ista - rekao je Nikiforov.

Ruski politikolog i publicista Jelena Ponomarjova smatra da svaka presuda takozvanog Haškog tribunala, koji se nikako ne može nazvati pravosudnim organom, nije ništa drugo nego ruganje predstavnicima uglavnom jednog naroda - Srba.

- To je jasno svima koji se bave balkanskom problematikom, jer se sve radi da bi se za ratne zločine proglasili krivim isključivo Srbi. Sudije ne uzimaju u obzir ni moralne kvalitete ljudi, ni starosno doba, ni zdravlje, a da ne pominjemo nameštene optužnice. Sve te optužnice su grubo politizovane i nemaju nikakve veze sa pravom - ističe Ponomarjova.

Ona kaže da je poznato da u politici upravljaju samo interesi određenih "igrača". 

- Kada je general Mladić uhapšen prvo sam pomislila da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zato što taj čovek zna istinu i treba ga sprečiti da je kaže svetu. I upravo zato je sada naš zadatak da širimo istinu koju treba da znaju milioni ljudi, da pišemo o tome, da održavamo naučne konferencije - rekla je Ponomarjova.

Ona je istakla da je general Mladić heroj koji zaslužuje poštovanje i izrazila nadu da će istina o njemu jednog dana izaći na videlo.

- Milioni ljudi ne mogu da greše - u Srbiji, u Republici Srpskoj, i u zemljama u kojima živi velika srpska dijaspora, general Mladić je heroj, vojnik, borac. To je figura koja zaslužuje proučavanje i poštovanje. Mislim da će vremenom pravda pobediti i istina o njemu i njegovim delima biće dostupna i ljudima na Zapadu. U svakom slučaju, ova presuda nema ništa zajedničko sa pravom i pravdom - naglasila je Ponomarjova. 

Ona je navela da je Tribunal pokazao svoju nesposobnost da sarađuje sa drugim zemljama, navodeći primer Rusije koja je dugo zahtevala da se obezbedi mesto za lečenje, kako je rekla, starog čoveka, ali da je Tribunal to odbio.

Haški tribunal osudio je danas prvostepeno nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

2024 © - Vesti online