Četvrtak 23.11.2017.
00:22
B. Đokić - Vesti

Srpski klanovi u imperiji droge (3): Srbi čuvaju narko-barone

pixabay.com

To bi možda pre nekoliko decenija delovalo kao naučna fantastika, a danas se već može reći da su se srpski kriminalci izborili za visok status u razvijenom, ali i zaraćenom narko-tržištu Južne Amerike. Dobro se to videlo 2014. godine kada su ubijeni srpski državljani Goran Popović (39) u Boliviji i Goran Stavrić (41) u Peruu, kao i predaja Hrvata Igora Mikole (42) koji se u trenutku ubistva nalazio u Stavrićevom društvu.

Ratni veterani na ceni

Godinu dana pre toga likvidiran je srpski državljanin Marko Mitić (30) koga su smakli kolumbijski narko-karteli u Peruu. Prethodno je od njegove porodice tražen otkup od milion dolara, ali je to po svemu sudeći bio samo paravan jer je Mitić likvidiran samo dan po otmici.

Da Srbi sa iskustvom iz rata, vojske i policije, odlaze u Južnu Ameriku, gde čuvaju narko-barone, videlo se sredinom 2010. godine u Boliviji. Tada je zaustavljena kolona vozila u kojoj se nalazio Vilijam Rozales Suarez iz Santa Kruza, koji je navodno u narko-ratu sa Brankom Marinkovićem, kako su naveli mediji. Tom prilikom hladnokrvno su ubijeni Saša Turčinović, Bojan Bakula i Predrag Canković, koji su neposredno pre toga došli u Boliviju iz Srbije da rade kao Suarezovi telohranitelji.

Šverc do Afrike i Australije

Srpski kriminalci koji se bave trgovinom droge ulogu imaju i u Južnoj Africi i Australiji. Tako je u Južnoj Africi pre nekoliko godina uhapšen Dobrosav Gavrić, osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Uhapšen je pošto je ranjen metkom u grudi dok je vozio BMNj X5 u kome se nalazio ubijeni šef južnoafričke mafije Siril Bika, glavni diler droge na jugu Afrike. Vaso Ulić (58) iz Podgorice bio je uhapšen i osumnjičen da je godinama krijumčario velike količine droge u Australiju. Ulića su australijski mediji označili vođom jednog od najvećih svetskih narko-kartela, a 2005. godine napustio je Australiju i od tada živi u Podgorici, odakle je nastavio, prema pisanju australijskih medija, da vodi narko-biznis.

Taj slučaj je pokazao koliko su srpski kriminalci umešani ne samo u šverc kokaina, već i u druge poslove sa drogom u Južnoj Americi, gde su mnogi našli utočište od Interpolovih poternica koje su raspisale Srbija, BiH, Nemačka, Holandija, pa aktivno učestvuju u snabdevanju evropskog tržišta narkotika.

Goran Popović, koji je tada ubijen, imao je hrvatsko državljanstvo i rodom je iz Like, a bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije Srbije, odnosno crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. Ubijeni Stavrić se u trenutku kada su napadači pucali u njega nalazio u društvu Mikole, koji je u bekstvu od hrvatskih vlasti zbog ratnih zločina počinjenih protiv Srba na području Pakraca, Zagreba i Kutine 1991. godine, kao pripadnik jedinica Tomislava Merčepa.

Čuvari ubice iz "Kneza"

U srpskom podzemlju braća Popovići su poznati i kao "čuvari" Andrije Draškovića, kontroverznog biznismena optuženog za ubistvo Surčinca Zorana Plećića Pleće (38) u beogradskom restoranu Knez 2000. godine.
- Pripadnici surčinskog klana su platili da se prebije Drašković u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. On je, međutim, braći Popović, koji su u to vreme bili na robiji u ovom zatvoru zbog otmice, platio da ga štite. Pošto su oni izuzetno opasni, jasno je bilo da mu se ništa neće desiti. Kada je Drašković privremeno pušten na slobodu, Popovići su prosto pobegli iz zatvora i sakrili se u Hrvatskoj. Kada je Drašković na drugom suđenju osuđen i ponovo poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici, Popovići su se samo pojavili na srpsko-hrvatskoj granici i predali. Odmah su poslati na izdržavanje kazne u Sremsku Mitrovicu, gde su nastavili da štite ovog kontroverznog biznismena. Tada se u podzemlju kroz šalu govorio da Popovići ulaze i izlaze iz zatvora kako hoće - objašnjava izvor "Vesti" iz srpske policije.

Pripadnici srpskih bezbednosnih službi ispričali su za "Vesti" da su tokom godina dobijali saznanja o plaćenicima koji su bili u hrvatskoj vojsci tokom rata i koji se danas bave unosnim švercom kokaina iz Južne Amerike. Oni dobrim delom pomoć nalaze i u Srbima.

Tako su se ubijeni Popović i njegov brat Zoran, inače bivši policajci, jedno vreme od srpskog pravosuđa skrivali u Hrvatskoj. Tamo su bili sumnjičeni za finansijske malverzacije, ali uprkos srpskoj poternici za odsluženje zatvorske kazne, boravili su u Hrvatskoj bez problema.

Saradnja srpskih i hrvatskih dilera, prema pisanju medija u Južnoj Americi je vrlo razvijena. Branko Marinković iz Bolivije je navodno jedan od najvećih narko-dilera. Upravo u ratu njegovog i klana Vilijama Rozalesa Suareza poginula su trojica plaćenika iz Srbije.

Odana vojska

Prema izveštaju Međunarodne analitičke grupe, prenose mediji, Marinković se dovodi u vezu sa trgovinom drogama između Bolivije, Hrvatske i Crne Gore, odakle mu je majka poreklom. Mediji dodaju i da on zarađuje milione na švercu kokaina iz Južne Amerike za Evropu, a uz sebe ima "odanu vojsku hrvatskih ratnih veterana, spremnih na sve da zaštite šefa".

Sa druge strane, kako pišu srpski mediji, procene su bezbednosnih službi da je u Južnoj Americi u jednom trenutku bilo angažovano oko 300 srpskih policijskih i vojnih specijalaca. Najviše navodno u Brazilu i Argentini, njih oko 100, ali i pedesetak u najopasnijem delu Južne Amerike Kolumbiji i Boliviji, gde su radili za velike narko-dilere na njihovom obezbeđenju, ali i bili veza za srpske narko-dilere koji su prebacivali tone kokaina za Evropu.

Sutra - Srpski klanovi u imperiji droge (4): Šiptar i Kum osvajaju Srbiju

2024 © - Vesti online