Sreda 14.07.2010.
21:23
Vestionline

Trifunović: Ne idem ja u Sloveniju na suđenje

Ni ne pomišlja na odlazak u Sloveniju: Penzionisani general Vladimir Trifunović
 

"Ne pada mi na pamet da idem na suđenje. Oni će mi, verovatno, suditi u odsustvu", izjavio je Trifunović za Radio Slobodnu Evropu (RSE), kometarišući da je njemu i pukovniku Berislavu Popovu zakazano ročište u Murskoj Soboti.

Trifunovića i Popova tamošnje tužilaštvo tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine, na osnovu komandne odgovornosti. Ta optužnica je podignuta podignuta još 2008. godine, ali je sada objavljeno da je glavna rasprava zakazana za 28. i 29. oktobar pred sudom u Murskoj Soboti.

Pozivanje na zakon SFRJ

Trifunović je rekao se tužilaštvo poziva na "jedan član Krivičnog zakona države SFRJ", ali da to nema veze sa njim pošto je on bio u svojoj kancelariji u komandi u Varaždinu kada je njegova jedinica dejstvovala u Sloveniji.

"I drugo, ja sam dobio naređenje od Beograda i Zagreba. U Beogradu je bila Vrhovna komanda i civilno rukovodstvo, a u Zagrebu je bila komanda Pete vojne oblasti. Dobio sam naredbu da idem za sat vremena. Pre toga nisam ni znao da ću ići u Sloveniju", naglasio je general Trifunović.

Zaštita granice

On je dodao da je njegova jedinica otišla u Sloveniju sa zadatkom da zaštiti granicu jer mu je "rečeno da je slovenačka teritorijalna odbrana rasturila carinike i graničare, i da je granica prema Austriji otvorena".


"Ja nisam počinio zločin i nisam hteo da bilo šta da radim nečasno. Zato sam proganjan", naglasio je genarel Trifunović, komentatišući to što je pravosnažno osuđen u Hravtskoj na 15 godina zatvora, a godinama mu je suđeno i u Srbiji.

Protiv Trifunovića je 18. marta, odlukom Višeg suda u Beogradu, obustavljen krivični postupak, pošto je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je, kao bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

2024 © - Vesti online