Sreda 22.11.2017.
12:40
rs.n1info.com

Veće Haškog tribunala: U Srebrenici bilo genocida

Tanjug/AP
 

Veće je konstatovalo da su srpske snage, uglavnom VRS, ubile nekoliko hiljada muškaraca, među kojima je bilo i dečaka, i to uglavnom u svega nekoliko dana - od 12. do 17. jula 1995. U Kravici je ubijeno oko hiljadu, na vojnoj ekonomiji Branjevo od 1.000 do 1.200 ljudi.

Dodali su da su tokom jeseni pokušali da prikriju to, ekshumirajući ostatke, koji se kasnije pokopali u udaljenijim opštinama, među kojima je i Bratunac.

Napad je bio s namerom da ona nestane i da se prisilnim uklanjanjem stanovništva to područje pretvori u srpsku teritoriju. Tokom napada, VRS je počela kampanju spaljivanja kuća bosanskih muslimana i džamija.

Hiljade muslimana je pobeglo u Potočare kako bi se sklonili u objektu UN-a. Velika većina vojno sposobnih muškaraca pobegla je pešice iz enklave u pokušaju da se domogne Tuzle, navedeno je u zaključcima Veća Haškog tribunala.

Za razliku od Srebrenice, Veće nije utvrdilo da je u šest opština bilo genocida.

Sudsko veće, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namere u Foči, Ključu, Kotor-varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, koje su u optužnici navedene.

2024 © - Vesti online