Sreda 22.11.2017.
19:11
D. Dekić - Vesti

Besni rat klanova SNS

Vesti
Nesrećni slučaj ili zavera

Momir Stojanović, čelnik grupe građana Iskreno za Niš i penzionisani vojni general, smatra da su kriminalni krugovi veća vlast od aktuelne niške vlasti. Posle ova dva automobila, planuo je i treći, ali o tom slučaju policija ne daje nikakve informacije, dok je Demokratska stranka zatražila hitnu sednicu lokalnog parlamenta s temom bezbednost u gradu.

Ovakvih obračuna, kaže Bane Jovanović za "Vesti", nije bilo u Nišu ni 90-ih nemirnih godina, ni tokom svakodnevnih zimskih protesta 1996. Bilo je svađa i prepucavanja vlasti i opozicije za govornicom niške skupštine, ali bez nasilja.

- Očito je još malo para ostalo u nekoliko gradskih preduzeća koja mogu da zapošljavaju i raspisuju dobre tendere, pa se bore za njih klanovi SNS-a. Pri tom zastrašuju novopostavljene direktore kako bi se vratili poslovima i tenderima svojih prethodnika na toj poziciji - pojašnjava Jovanović borbu "tri zaraćena klana unutar vlasti".

Žrtva ili krivac

Miloš Banđur je u SNS-u od osnivanja, a kako su objavile "Južne vesti", osuđen je u Kosovskoj Mitrovici na šest meseci zatvora, zbog pronevere 45.000 dinara sindikata Fakulteta tehničkih nauka. Tada je tvrdio da je proces montiran, a Apelacioni sud je ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje. Zbog partijske neposlušnosti 2015. mu je izglasano nepoverenje, a spasao ga je potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić.

On smatra da su naprednjaci, koji su morali da ustupe funkcije u gradu partijskim kolegama, pokušali vanrednim stanjem u gradu izazovu lokalne izbore u Nišu i da tako povrate pozicije i privilegije.

- Samo se potvrđuje naša priča da se lokalna vlast već šest godina bavi razrešenjem ličnih interesa i uveliko besni rat političkih klanova u redovima lokalne vlasti - naveo je Jovanović.
Momir Stojanović ukazuje za "Vesti" da lokalna vlast otvoreno koketira s kriminalnim krugovima.

- Ti krugovi imaju veću vlast od lokalne vlasti koju vuku za nos, prave spletke i sukobe, pa umesto da gradska vlast suzbije delovanje kriminala, oni vode vlast - tumači Stojanović.

Vranjski recept

- Politička borba se ne sme pretvoriti u mafijaške obračune i nasilje, a za to je na vladajućoj stranci je najveća odgovornost - saopštavaju iz Dveri. Narodna stranka Vuka Jeremića takođe smatra da je reč o politički motivisanom činu i unutarpartijskom obračunu SNS-a u Nišu "koji se prelio na niške ulice". Serija paljenja vozila pre Niša se više godina unazad odigravala u Vranju, a na meti su bili političari i biznismeni.

Najoštrijom osudom reagovali su Demokratska stranka i Dveri, zapitavši šta da očekuju građani Niša ako se takve stvari dešavaju "drugom čoveku" grada. Demokrate su zbog serije paljenja vozila zatražile hitnu sednicu niške Skupštine posvećenu bezbednosti u gradu. Banđur smatra da je reč o osveti, pošto je prilikom nedavnog konkursa za izbor direktora u Nišu izneo sumnje da neki kandidati ne ispunjavaju uslove.

Mada je 2016. postao zamenik gradonačelnika Niša ispred SNS-a, pre mesec dana je dobio opomenu pred isključenje iz SNS-a. Goran Đorđević kome je takođe zapaljen automobil, nedavno je došao na čelo Tržnice, a njegovo ime bilo je na listi najboljih i za Vodovod, Medianu, Toplanu i Parking servis.
 

2024 © - Vesti online