Sreda 22.11.2017.
06:11
T. H. - Vesti

Sanjali da se ponovo sretnu

Lj. Savić
Dodatno se zbližili: Učenici na zajedničkom času

- Mi smo samo o tome maštali i čekali kada ćemo se ponovo videti - rekla je Anastasija Radovanović.

- Dopisujemo se stalno i pravili smo planove za ponovni susret - dobacuje Lena Lukić.
U Švajcarskoj je nastavljen projekat Most znanja. Zajedno sa Tanjom Hadžić-Jovović, nastavnicom srpskog jezika u Dopunskoj školi, nastavnice istorije Vesna Kostić, matematike Snežana Bogićević i hemije Jelena Mucić iz beogradske škole, osmislile su javni čas na kojem su đaci razmenjivali znanja i bolje se upoznali.

Ovoga puta deca iz Beograda predstavila su pesnika i diplomatu Jovana Dučića, dok su deca iz dijaspore prikazala život Mileve Marić-Ajnštajn, koja je živela i sahranjena u Švajcarskoj.
Pre predstavljanja radova i kratkog filma o školi "Jovan Dučić", koji su ovim povodom snimili đaci iz Beograda, odigrana je igra upoznavanja. Kada bi izvukli svog para, đaci su imali zadatak da se što bolje upoznaju i ukratko svima predstave jedni druge.

Šetnja Cirihom

Učenici dopunske škole i njihovi gosti posetili su groblje Nordhajm, na kome je sahranjena Mileva Marić-Ajnštajn. Potom su bili u hramu Svete trojice u Cirihu, gde ih je dočeka otac Branimir. On ih je upoznao sa položajem Srba i SPC u Švajcarskoj, nekadašnjim i sadašnjim načinom života, kao i sa važnošću očuvanja pravoslavne vere i našeg nacionalnog identiteta.
Kako su u Cirihu u toku bile pripreme za godišnji festival, učenici su imali priliku da uživaju u muzici i šarenim kostimima učesnika festivala.

- Posebno je bilo zanimljivo jer su času prisustvovali i drugi đaci srpske dopunske škole, kao i neki bivši učenici, pa smo imali priliku da upoznamo nove drugove i proširimo poznanstva - istakao je Ognjen Pokimica.

Poseta Švajcarskoj bila je kratka, ali bogata raznovrsnim sadržajima.

- Učenici su veoma zadovoljni. Kontakte koje su ostvarili tokom prvog susreta negovali su preko društvenih mreža. Međutim, ponovni susret u Švajcarskoj ih je dodatno zbližio. Prema njihovim rečima, stvorena su čvrsta prijateljstva, što je i bio jedan od ciljeva projekta Most znanja - istakla je Vesna Kostić, nastavnica istorije.

Projekat će biti nastavljen cele godine, jer će učenici pomoću zajedničke platforme ostvarivati mnoge ideje koje su nikle tokom ove posete.

2024 © - Vesti online