Utorak 21.11.2017.
11:11
www.dw.com

"Mladiću se ne sudi zato što je Srbin"

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Ratko Mladić (Foto: Arhiva)

"Odveo je Bosnu i Hercegovinu u pakao"

Haški tribunal, koji zatvara svoje sudnice poslednjeg dana ove godine, imaće sutra, 22. novembra 2017, jedan od svojih najznačajnijih istorijskih trenutaka: izrećiće prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, koji je, prema optužnici, kriv za najteža krvoprolića u ratu u BiH - od opsade Sarajeva i etničkog čišćenja sela oko Prijedora, do masakra u Srebrenici.

Pre tačno 11 meseci, tužilac Alan Tiger zaključio je završne reči na suđenju Mladiću sledećom rečenicom: "Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini nije bilo posledica rata, nego ratni cilj". Na to je dodao: "Stvaranje svesrpske države bio je krajnji Mladićev cilj! Ostvarujući ga, on je sa Karadžićem zemlju Bosnu i Hercegovinu odveo u pakao".

Pošto su u decembru prošle godine tri dana tužioci obrazlagali argumente za izricanje najteže kazne, a potom zastupnici odbrane tri dana pledirali za oslobađajuću presudu, završen je pretposlednji čin procesa Ratku Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optuženi Ratko Mladić je u "pritvorskoj jedinici" Ujedinjenih nacija već šest i po godina. Uhapšen je u Srbiji u maju 2011, nakon što se šesnaest godina skrivao.

Pre pet i po godina, kada je počelo suđenje, Ratko Mladić je zatražio da se u sudnici Haškog tribunala pojavi u uniformi s metalnim zvezdama na epoletama, ističući da ga kao slavnog generala zna ceo svet.

Na kraju suđenja, zajedno sa svojim advokatima, nastojao je da dokaže da je bio običan, blag i ne naročito efikasan oficir, bez velike moći i da je imao obzira prema Bošnjacima i bosanskim Hrvatima i nastojao da ih zaštiti, zbog čega se čak sukobljavao s ratnim predsednikom RS Radovanom Karadžićem, koji je već osuđen na 40 godina zatvora.

Jedno od osnovnih pitanja koje se nameće uoči izricanja presude jeste: da li će sudsko veće uvažiti dokaze tužilaca i proglasiti Mladića krivim za dvostruki genocid, u Srebrenici i prethodno u šest bosanskohercegovačkih opština.

"Branio je narod u ratu koji su poveli drugi"

Oslobađanje od te optužbe i krivice zadovoljilo bi odbranu, čija je osnovna teza da se komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske sudi "samo zato što je Srbin i što je pokušao da brani svoju zemlju i svoj narod u ratu koji su poveli drugi".

Uz dve optužbe za genocid, Mladić se tereti za još dva udružena zločinačka poduhvata: za artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva celog rata i uzimanje pripadnika mirovnih jedinica UN za taoce.

- Zbog svega toga, generalu Mladiću se sudi ne zato što je Srbin i ne zato što je vojni oficir. Sudi mu se zato jer dokazi pokazuju i van razumne sumnje dokazuju da je kriv za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i genocid. Zbog razmera počinjenih zločina i patnji koje je naneo, jedina prihvatljiva kazna za Ratka Mladića je doživotni zatvor - rekao je tužilac Tiger.

Haški tribunal je u prvostepenim procesima izrekao 83 osuđujuće presude, ali, zajedno sa onima iz žalbenog postupka, i 19 oslobađajućih. Saopštavanje odluke sudskog veća o presudi Ratku Mladiću biće 103. i poslednje izricanje prvostepene presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su osnovale Ujedinjene nacije 25. maja 1993. godine.

2024 © - Vesti online