Utorak 21.11.2017.
02:30
Vestionline, 24 Sata hr

Naučnici ustanovili: Evo da li srce može da stane tokom seksualnog odnosa

pixabay.com
Moželi srce da stane kad je najlepše

Rezultati su predstavljeni na skupu Američkog udruženja za srce, prenosi BBC. Glavni autor studijekaže da se radi o prvom istraživanju o uticaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca je iznenadni gubitak srčane sposobnosti da “pumpa” krv, a osoba koju pogodi gubi svest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži. Poznato je da seks može doprineti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala. Po istraživanju doktora Čuga i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovečni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se takođe pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svedočili njihovi partneri.

- Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da posmatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, nezavisno o okolnostima u kojima se nalaze - rekao je Čug.

2024 © - Vesti online