Utorak 21.11.2017.
04:00
Ž. Marković - Vesti

Tradicionalni koncert društva Lozana: Boje jeseni i ritam Balkana

Kroz simfoniju pokreta i zvuka, a uz pomoć đaka i profesora Srpsko-francuske muzičke škole, KUD-a "Karađorđe" iz Berna i ANI "Abrašević CH" iz Vetingena, Vez je pokušao da gledaoce povede na putovanje Balkanom, koje je počelo igrama iz Mačve.

Internacionalno kolo

Članovi KUD-a Vez su izuzetno zahvalni publici koja je došla, Milošu Damjancu, predstavniku Srpskog kulturnog saveza, svim igračima i tehničkoj podršci koja je omogućila da se koncert realizuje.
Posle zvaničnog dela osim naših zemljaka u kolu su se našli i Indijci, Francuzi i Švajcarci.

Ova tačka je delo srpskog koreografa Miloša Simića i oslikava svadbeni običaj kraja iz koga potiče, a premijerno ju je izveo KUD Vez. Posle toga publika se upoznala sa običajima Vlaha iz Kobišnice u interpretaciji KUD-a "Karađorđe" iz Berna.

Najmlađi članovi ansambla Vez i dečji ansambl ANI "Abrašević- CH "su svojim nastupima razgalili sve u publici.

Ubrzo su se u sali začuli i zvuci frule Lazara Novičića i mlađanih frulaša Srpsko-francuske muzičke škole. O ljubavi su najpre kroz muziku progovorili profesor Nina Sofronski na klaviru i profesor Milutin Pavlović na klarinetu, a zatim Aleksandra Vančevska i Milan Milosavljević igrajući "Cigansku ljubavnu igru".

Ovo je još jedna od koreografija koja je premijerno izvedena na maloj pozornici sale Le Cazard u Lozani.

Usledio je monolog iz predstave "Koštana", koji je izveo glumac Dejan Cicmilović, a koncert je završen gromoglasnim aplauzom koji je pratio nastupe gostujućih ansambala iz Berna i Vetingena.

Koncept koncerta je osmislila Stana Rakić, potpredsednik KUD-a Vez, a ime Sve boje jeseni, koncertu je dala Aleksandra Vančevska, doktor nauka i glavni rukovodilac folklora. Ovo je drugi zajednički koncert zahvaljujući upravi Veza, roditeljima i prijateljima folklora.

 

2024 © - Vesti online