Utorak 21.11.2017.
03:00
Z. Mirković - Vesti

Skupština odbora Prosvjete u Beču: Borba za srpski jezik

Z. Mirković
Ideje za nove aktivnosti: Učesnici skupštine

Osim izbora nove uprave usvojeni su i planovi o daljem radu. Bilo je dobrih predloga i ideja za dalje aktivnosti, posebno u očuvanju naše tradicije i kulture, borbu za očuvanje i bolji status srpskog jezika u Austriji, održanje Škole srpskog jezika i važnih projekata, kao što je novogodišnji koncert Prosvjete.

Skupština je održana u svečanoj sali hrama Vaskrsenja Hristovog, a počela je podsećanjem na Dan primirja u Velikom ratu. Mijalković je istakao da treba odati počast svim palim precima u Prvom svetskom ratu i da treba da se pomene njihova velika i plemenita žrtva. Sveštenik Krstan Knežević je tim povodom izgovorio molitvu u kojoj su mu se svi prisutni pridružili.

Nagrade

Dodeljene su nagrade onima koji su podržali rad Prosvjete. Među njima su organizacije, privrednici, intelektualci, članovi Prosvjete koji su pomogli u radu i pozitivno uticali na sliku društva u javnosti. Nagrade su, između ostalih dobili Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vere Republike Srpske, Zdenka Milojević iz Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije, Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i član Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije, Udruženje književnika Srbije i drugi pojedinci i ustanove.

Mijalković i blagajnik Vuk Komnenović podneli su izveštaje koji su prihvaćeni, a Nadzorni organ je potvrdio valjanost dosadašnjeg rada u svakom pogledu. Razrešena je dosadašnja uprava na čelu sa predsednikom, a onda je predložen i izabran njen novi sastav, u kome su osim nekih dosadašnjih uvršteni i novi članovi uprave.

Upućena je srdačna zahvalnost bivšim članovima uprave dr Vjeri Rašković-Zec, Zorici Vulić, prof. Jeleni Krstić, mr Dragani Popović i Vuku Komnenoviću, koji je dobio novo zaduženje u Nadzornom odboru.

Članove Prosvjete pozdravili su Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Oliver Mićić iz ambasade BiH u Austriji i otac Slaviša Božić predstavnik SPC.

Počasni članovi

Za počasne članove Društva izabrani su pijanistkinja Nataša Veljković, pisac Vladimir Pištalo, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Nenad Kecmanović. Oni su, kako je objašnjeno, do sada sa mnogo uspeha podržavali Prosvjetu i ovo priznanje je pohvala i počast njihovim dosadašnjim aktivnostima na tom planu.


 

2024 © - Vesti online