Nedelja 19.11.2017.
19:45
rs.n1info.com

"Vučić je loš šahista, može i da se predomisli"

EPA/Koca Sulejmanovic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Obećao Rusima diplomatski status, obećao Zapadu nezavisnost Kosova"...

Zato predlog Aleksandra Vučića za koji je glasalo više od 500 članova glavnog odbora SNS-a nazivaju velikom predstavom, piše Maja Nikolić za N1.

Melodrama čiji završni čin još nije odigran - tako jučerašnji skup SNS-a u Sava centru opisuje Vuk Jeremić jer je, kaže, obično najbliže istini suprotno od onoga što je Vučić rekao.

- Očekujem da će u narednim nedeljama ili mesecima doći do izrežiranih, napetih situacija u regionu. Očekujem da će SNS-u tu pomoći i prijatelji iz regiona, na prvom mestu koalicioni partner Ramuš Haradinaj, mogao bih da zamislim i da će biti nekih značajnih ustupaka u dijalogu s kosovskim Albancima, u pokušaju da se dobije podrška za raspisivanje parlamentarnih izbora koje očigledno trenutno nema - kaže Vuk Jeremić, lider Narodne stranke.

Pročitajte još:

Facebook/Pokret slobodnih građana

* "Cela Srbija je zgrčena i besna"

* "Ako SNS izgubi Beograd"...

Podrške iz inostranstva nema, tvrdi i Saša Janković. Oktava više u tonu Aleksandra Vučića u razgovoru s američkim diplomatom Hojtom Brajanom Jijem usledila je, kaže Janković, pošto je Vučiću rečeno da ne može da raspiše izbore, jer su na naplatu došla obećanja koja je, tvrdi predsednik Pokreta slobodnih građana, Vučić davao da bi došao na vlast, ali i da bi se na njoj održao.

- Mi imamo čoveka koji je na jednu stranu obećao - diplomatski status za Ruski humanitarni centar i obećao je na drugu stranu - nezavisnost Kosova i cela Srbija je sad talac njegovih obećanja i njegove potrebe da ostane na vlasti. I kada bude suočen sa krajnjim ishodom svojih obećanja, bojim se da će napraviti sve što može da napravi - kao loš šahista porušiće sve figure, a mi smo te figure, ova zemlja i region su te figure, da bi ostao na vlasti - kaže Janković.

"Na Zapadu bolje poznaju Vučića, nego Srbi"

O tome da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora - ne odlučuje Vučić, a još manje glavni odbor Srpske napredne stranke, uveren je novinar Slobodan Stupar, dugogodišnji dopisnik BBC-a. Veruje da je Vučićevoj trenutnoj odluci kumovao pritisak Zapada.

- Na Zapadu mnogo bolje poznaju Vučića, nego Srbi. Jako dobro znaju o kome se radi, posebno sada koliko je u stanju da izneverava obećanja. Prošlo je pet i po godina od njegovog dolaska na vlast, četiri godine ili više od potpisivanja sporazuma u Briselu, a ništa od toga nije urađeno. I u dogovoru, on i Tači malo malo pa održavaju izbore i time prolongiraju proces. Potrošio nam je silno vreme, a potrošio ga je bogami i velikim, zapadnim igračima - ocenjuje Stupar.

2024 © - Vesti online