Nedelja 19.11.2017.
22:15
Danas

Sramota: Nepostojeća agencija Tanjug napravila milionske dugove

M. Karović
Zgrada Tanjuga u Beogradu

Samo jedna zaposlena - direktorka

Na pitanje na koji način će biti rešeno pitanje duga koji je agencija Tanjug napravila, a koji iznosi 51,26 miliona dinara, iz Ministarstva kulture i informisanja odgovaraju da je "JP NA Tanjug privredno društvo koje ima svojstvo pravnog lica i kao takvo vodi računa o svom poslovanju i odgovara za svoje dugove".

"Na pitanje kako će biti rešeno pitanje dugova nekog privrednog, odgovor može da da samo to privredno društvo", odgovaraju iz Ministarstva i dodaju da je u toku proces konsultacija u vezi sa trajnim rešenjem pitanja rada novinske agencije Tanjug.

Ipak, i u takvom, nelegalnom stanju, uprkos tvrdnjama Ministarstva, pošto je Vlada Srbije svojom odlukom ugasila Tanjug davnog novembra 2015., sa samo jednim zaposlenim - direktorkom Brankom Đukić, agencija Tanjug ostvaruje najviši profit, čime su direktno oštećene preostale dve novinske agencije u Srbiji, Beta i FoNet.

Ugovori samo samo sa ministarstvima

Upitan za komentar na navedene podatke, osnivač i direktor FoNeta Zoran Sekulić kratko je rekao za Danas - bezakonje i politička samovolja. Glavni i odgovorni urednik Bete Dragan Janjić kaže da je suština u tome da imamo neregulisano tržište gde se posluje bez ikakvih pravila.

- Zato je moguće da se događaju ovakve, neverovatne stvari. Da firma koja ima jednog zaposlenog ostvaruje toliku zaradu. To nije moguće bez snažne podrške države. Privatne agencije na tržištu su u potpuno neravnopravnom položaju. Kad bi se ušlo u strukturu ugovora koje Tanjug ima, verujem da su sva sa ministarstvima - ističe Janjić. koji smatra da država ne rešava pitanje Tanjuga jer bi želela da ta agencija ostane u njenom vlasništvu, mimo zakona.

Nakon neuspele privatizacije, Vlada Srbije je 2015. donela odluku o gašenju Novinske agencije Tanjug, ali ovo javno preduzeće, uprkos tome, nesmetano radi pune dve godine, koristeći državnu pomoć bez ikakvih zakonskih osnova.

2024 © - Vesti online