Nedelja 19.11.2017.
18:34
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Berlinu: Za slavu i nečast Nemačke!

Vesti
Promenio spomenik Jodlu:Volfram Kastner

Ovim pitanjem se bavila druga sudska instanca u Minhenu u procesu protiv umetnika Volframa Kastnera, kojem su takvi natpisi trn u oku.

Ovaj umetnik mrzi svaku formu militarizma i rešio je da se na svoj način obračunava sa njenim relikvijama.

Tako je, na primer, na spomeniku soldatima u Prvom svetskom ratu u Dahauer štrase u Minhenu, koji stoji na travnjaku ispred uslužnog centra Bundesvera, u više akcija intervenisao na natpisu na spomen-ploči, što ga je i dovelo na sud.

U februaru 2015. godine je najpre uklonio pet metalnih slova sa ploče, pa je posvetu "Umrli su za slavu i čast Nemačke" prepravio u "Umrli su za nečast Nemačke"!

Pre toga je u pismu ministarki odbrane Ursuli fon der Lajen, Karsten predložio da se spomenik proširi tablom sa dodatnim objašnjenjem, jer je uloga nemačke vojske i u Prvom svetskom ratu bila sve drugo samo ne slavna.

Međutim, u Berlinu su odbili njegov predlog uz objašnjenje da se radi o istorijskom nasleđu koje po zakonu o zaštiti spomenika treba da ostane nepromenjeno. Ministarstvo je u tome dobilo podršku poslanika CSU i udruženja ratnih veterana.

Slova otišla za Berlin

Onda je umetnik poštom poslao u Berlin višak slova koje je uklonio sa spomenika, na adresu "Ministarstva rata", kako je nazvao sadašnje Ministarstvo odbrane, sa molbom "da još jednom razmisle o odluci".

Pošto je posle ove njegove akcije sa slovima usledila tužba protiv Kastnera zbog "narušavanja mira mrtvih" i zabrana da se približi dotičnom spomeniku, usledila je nova runda umetnikove intervencije.

Čim su sva slova vraćena na nadgrobnu ploču, Kastner je posle nekog vremena doneo sopstvenu žutu tablu sa sledećim tekstom: "Žalimo za svima koji su život izgubili u svetskom ratu od 1914-1918!", koju je nalepio na postojeći spomenik.

Platio i lepak

Kad je ubrzo Bundesver uklonio ovu umetnikovu tablu, ostali su tragovi lepljenja, pa je Kastner tužen za materijalnu štetu i isporučen mu je račun od 448,78 evra.

U prvoj instanci je sud odredio uslovnu novčanu kaznu za Kastnera, zapravo samo upozorenje.

Za tužilaštvo je to bilo premalo - a za Kastnera previše.

- Tužilac smatra da moraju da me više kazne i zbog toga su se žalili. I ja sam apelovao preko svog advokata, jer želim da budem oslobođen - rekao je umetnik.

Obe žalbe i tužiočevu i Kastnerovu, Pokrajinski sud u Minhenu je u četvrtak odbacio.

Nema solo akcija

Iako je motiv razumljiv, to ne daje Kastneru pravo da samoinicijativno menja spomenike, navodi se u najnovijoj presudi. Poslednja reč u ovom procesu verovatno još nije rečena

2022 © - Vesti online