Subota 18.11.2017.
19:41
Vestionline, Tanjug

Užice u trci za milion franaka

pixabay
Da li će Užice uspeti na konkursu?

- Reč je o programu koji se odnosi pre svega na lokalne samouprave i njihovo unapređenje sistema naplate poreza na imovinu. Naime postoje podaci da u Srbiji, a takav je slučaj i u našoj lokalnoj samoupravi, postoji veliki broj nekretnina van sistema poreza na imovinu - rekao je Petković.

On je ukazao da su upravo ciljevi tog programa bolja naplata, odnosno bolji obuhvat nepokretnosti i njihova evidencija u sistemu poreza na imovinu, zatim unapređenje lokalne poreske administracije i treći jednako važan cilj, veće učešće građana u procesu trošenja sredstava koji su dobijeni od poreza na imovinu.

Prema njegovim rečima, prošle godine Užice je imalo značajne aktivnosti na unapređenju sistema poreza na imovinu koje su dale solidne rezultate.

- Postoji prostor za dodatno unapređenje, jer 15 odsto nepokretnosti u našoj lokalnoj samoupravi nije u sistemu poreza na imovinu. Osnovni cilj jeste da koristiće ovaj program upotpunimo našu bazu podataka, a ljude koje budemo angažovali za to biće plaćeni iz projekta - navodi Petković dodajući da je osnovni cilj poreza na imovinu da bude pravedan.

Prema njegovim rečima predviđena je i nagrada od milion švajcarskih franaka za one lokalne samouprave koje u ovom programu postignu najbolje rezultate, a Petković se nada da će grad Užice ući u program i moći da konkuriše za tu nagradu.

Program "Reforma poreza na imovinu" počiva na sporazumu o saradnji potpisanom od strane švajcarske vlade, odnosno ambasade, u koju je uključena SDC, i predstavnika Vlade Srbije, odnosno Ministarstva finansija i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

2024 © - Vesti online