Nedelja 19.11.2017.
06:30
Vestionline

Znate li šta Šveđani rade sredom?

Facebook/Swedish girls
Foto: Ilustracija

Kad nemaju šta da kažu, Šveđani ćute, a retki su oni koji pozdravljaju komšije na stepeništu ili u prolazu. Ponekad ne uzvrate ni konobari, a ni zaposleni u prodavnicama. 

Komentarisanje vremena s nepoznatim ljudima deluje im kao besmislena, uzaludna aktivnost, naročito starijim generacijama. Od imigranata, studenata na razmeni ili turista, možda ćete i čuti pozdrav, ali od Šveđana ređe. Ali, baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadiće vas topao zagrljaj umesto pozdrava.

"Zafikarite" popodne

Najbolja stvar kod fike jeste što nema pravila. Možete da budete sami ili sa prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vozu, na poslu, bilo gde ili bilo kada. 

Ali, objasniti nekome ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svetu. Reč je o pauzi za kafu, i ujedno o nečemu što je mnogo više od kafe. Tu su i rolnice sa cimetom (kanelbullar), čokoladne kuglice uvaljane u kokos (chokladboll) i poslastica s marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač po želji. 

Ipak, fika ima dublje značenje od obične pauze za kafu s nečim slatkim. 

Taj ritual je toliko upleten u njihovu tradiciju da, Šveđani ponekad provode fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vreme za opuštanje, zbližavanje s prijateljima, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obaveza. Fika je i resetovanje od napornog dana, navika koja navodi ljude da zastanu, sednu, budu svesni trenutka i pod uticajem šećera krenu u nove radne pobede. 

Nova vremena i trendovi zdrave ishrane dopuštaju da se slatko zameni slanim zalogajima, pa nije "protivzakonito" naručiti tost s avokadom umesto šećernih kuglica. Da nema sreće bez fike potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih i najprijateljskijih zemalja. Glavni grad fike je Stokholm, koji ima na stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a ako poželite da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu reči, možete i da ga unajmite.

Mala subota

Mala subota nije rezervisana samo za Šveđane; Norvežani, Danci, Finci i Bugari takođe praktikuju tu naviku koju bi mnogi pripisali severnjacima. 

U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vreme dan odmora zamenio je dan opijanja, i to sredom. 

Doduše, ne tako intenzivnog kao tokom vikenda, ali ipak dovoljnog da se razbije nedeljna monotonija, napravi poneka glupost i stvore nove rupe u pamćenju. 

Kod umerenih Šveđana reč je o ponekoj čaši vina ili piva, i druženju s prijateljima u kafićima koji sredom uveče nude popuste.

2024 © - Vesti online