Subota 18.11.2017.
09:11
blic.rs, Vestionline

Srbi na Kosovu u svađi sa Tačijem, ali ne i sa njegovom strankom - ovo je razlog

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači naljutio Srpsku listu na Kosovu

Ovo je, zapravo, vid protesta prema Tačiju, da bi se i on, ali i ostali predstavnici vlasti ubrzali u rešavanju problema i zahteva srpske strane na KiM.

To ne mora da znači da će vladajuća većina, a time i vlada Kosova pasti, jer je Srpska i dalje sarađuje sa koalicionim partnerom, Tačijevom Demokratskom partijom Kosova (DPK), kao i kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem. Ipak, ako se ovaj sukob produbi, a DPK stane na Tačijevu stranu, Kosovo bi moglo da izgubi još jednu vladu ove godine.

U pismu od osam tačaka poslatom na Tačijevu adresu, Srpska lista navodi da je zamrzla odnose do daljnjeg, a ističe i stvari na kojima bi morao da poradi.

Između ostalog, navodi da je upravo Tači odgovoran za loš položaj Srba na KiM, da nije učinio ništa kako bi ZSO bila uspostavljena, da se meša u političke poslove Srba na KiM...

Pritisci, zanemarivanje, diskriminacija...

Takođe, predstavnici Srba su ukazali i na pritisak na izborni proces u opštini Parteš, diskriminaciju Srba u institucijama, opšte zanemarivanje problema i interesa srpskog naroda...

- Zato vas sa žaljem obaveštavamo da je Srpska lista prinuđena da zamrzne svaku komunikaciju sa vama i vašim kabinetom - piše u pismu Tačiju u koje je "Blic" imao uvid, gde se navodi da komunikacija može biti obnovljena "onoga trenutka kada prekinete sa političkom praksom koja srpski narod i Srpsku listu dovodi pred svršen čin i primorava nas na ovakve korake".

"Zamrzavanje" samo sa Tačijem

Da je pismo poslato i da je do "zamrzavanja" došlo za "Blic" potvrđuje i Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, koji kaže da se u pismu "vrlo jasno govori o razlozima za povlačenje ovog poteza, koji je iznuđen".

- Zamrzavanje se odnosi isključivio na Tačijev kabinet - kaže on.

Konkretna dela

Na pitanje kako će se ova situacija odraziti na skupštinsku većinu, i odnose sa strankom čiji je Tači do skoro bio prvi čovek, Simić kaže da je predsednik stranke Kadri Veselji, ali da ni sa predstavnicima ove stranke do sada nije bilo razgovora.

- Čekamo konkretna dela, između ostalog i formiranje ZSO - navodi on.

Odgovor Tačijevog kabineta je usledio a sva krivica, kako kaže šef njegovog kabineta Bekim Čolaku, ide na adresu Vlade Srbije.

Čolaku: Autor pisma Vlada Srbije

Čolaku je, u izjavi za RSE, rekao da je ovo pismo "iznenađujuće i neočekivano", jer mu nije prethodio nikakav sastanak, kao i da razlozi za zamrzavanje komunikacije "nemaju težinu".

- Smatram da takva odluka i pismo ne dokazuju da iza toga stoji Srpska lista, već verujem da je jedini autor pisma Vlada Srbije, koja je inicirala i imponovala takvu odluku iz političkih, taktičkih i strateških razloga. Ovo nije prvi put da se predstavnici kosovskih Srba manipulišu za potrebe Srbije - tvrdi Čolaku.

Sa druge strane, Simić navodi da umesto da pokuša da odgovori na osnovne primedbe srpskih predstavnika, on i njegovi saradnici napadom na Srpsku listu samo potvrđuju da neko ne želi da rešava probleme Srba.

2022 © - Vesti online