Sreda 11.11.2009.
19:28
Tanjug

Putin: Od Ukrajine zavisi da li će biti gasa

"Ako ne budu plaćali gas isporučen za unutrašnje tržište Ukrajine znači da ga neće dobijati, ako ga ne budu dobijali, najverovatnije će početi da ga istaču iz izvoznog gasovoda, a čim dođe do toga mi ćemo prekinuti isporuke", rekao je Putin na konferenciji za štampu posle razgovora sa kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom.

Odgovarajući na pitanje o garantovanju isporuka gasa Evropi tokom zime, Putin je podvukao da to pitanje sada "ne treba postavljati" Rusiji, preneo je Rojters.

"Ukrajina ima finansijske mogućnosti za plaćanje gasa, to nam je potvrdio i Međunarodni monetarni fond. Problem je u tome što se tamo odvija predizborno nadmetanje za predsednika i što premijer i predsednik te zemlje imaju svoje unutrašnjopolitične interese", objasnio je Putin.

On je dodao da je neophodno, "ne mešajući se u unutrašnjopolitičke procese u Ukrajini", nastojati da se osigura ispunjavanje međunarodnih obaveza, uključujući i one koje se tiču tranzita gasa u evropske zemlje.

Ruski premijer je pre dve sedmice izrazio sumnju u platežnu sposobnost Ukrajine, što je takođe povezao s predsedničkim izborima u toj zemlji.

Kijev je ovog meseca platio Rusiji sredstvima MMF-a za isporučeni gas u oktobru i isto to planira da učini i u decembru.

2024 © - Vesti online