Sreda 14.07.2010.
18:02
Tanjug

Silajdžić: Srpski zakoni ruše BiH!

Haris Silajdžić
 

Tim nacrtom se krše zakoni i odluke koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, rekao je Silajdžić na konferenciji za novinare.

"Sporazum o sukcesiji jasno precizira da je sva imovina bivše SFRJ i njenih prethodnica, koja se nalazi na teritoriji BiH, imovina države Bosne i Hercegovine. Ovo su potvrdile i najviše sudske instance u ovoj zemlji svojim pravosnažnim presudama. Ovo je jedan od temeljnih principa Dejtonskog sporazuma, kao što je to i dvoentitetska struktura", kazao je Silajdžić.

On kaže da je ohrabren što je međunarodna zajednica zasad barem izrazila zabrinutost zbog ovog nacrta zakona, kojim se državna imovina definiše kao vlasništvo RS, a ne BiH.

"Nadam se da i međunarodna zajednica počinje da shvata štetnost tog principa", rekao je Silajdžić, dodajući da je sada Kancelarija visokog predstavnika (OHR) na potezu.

"OHR abdicira svoju ulogu ukoliko se zaustavi na saopštenju koje upozorava potencijalne kupce državne imovine da njihova vlasnička prava neće biti sigurna. OHR mora delovati u pravcu pune primene Dejtonskog sporazuma jer u suprotnom dovodi u pitanje sve principe i temelje tog sporazuma", rekao je Silajdžić.

2024 © - Vesti online