Subota 18.11.2017.
03:30
Vestionline

Da li ste pod dejstvom alkohola ako popijte jedno piće?

pixabay.com


To su pokazali rezultati međunarodnog istraživanja koje je sprovela kompanija Heineken i koji su predstavljeni studentima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, na edukativnoj radionici “When you drive, never drink“ u okviru istoimene globalne kampanje.

Istraživanje je otkrilo i da samo 43% vozača koji konzumiraju alkohol brine da će ih zaustaviti policija dok upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Osim toga, svaki drugi vozač koji vozi pod uticajem alkohola svoje ponašanje ne bi opisao kao neodgovorno.

Takođe, svaki četvrti vozač u svetu smatra da je vožnja pod dejstvom alkohola u njegovoj zemlji prihvatljiva, dok njih 64% smatra prihvatljivom vožnju pod dejstvom alkohola ukoliko su između konzumacije alkoholnih pića obilno jeli ili dremnuli, a 69% vozača koji konzumiraju alkohol pouzdano tvrdi da znaju granice svojih sposobnosti kada je reč o upravljanju automobilom.

Istraživanje je pokazalo i da oni koji voze pod dejstvom alkohola pokazuju viši stepen samouverenosti.

Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović prikazao je realne primere iz saobraćaja kao i posledice vožnje pod dejstvom alkohola.

“Vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola su tempirane bombe na putevima, ali da bismo sprečili njihovo postojanje u saobraćaju, nije dovoljno da se bavimo samo kažnjavanjem. Neophodno je da vozače, pre svega mlade, edukujemo i podignemo im nivo svesti o značaju odgovorne konzumacije alkohola“, izjavio je Okanović.

U okviru ove radionice, novinar i stručnjak iz oblasti automobilizma i saobraćaja, Mladen Alvirović, predstavio je studentima prvi realni eksperiment u Srbiji sproveden na temu alkohola i vožnje.

“Vožnja u alkoholisanom stanju u Srbiji je postala stvar dokazivanja nečije vrednosti ili sposobnosti. Jedan od razloga za takvo ponašanje je nedostatak edukacije. Zato je ova akcija odličan primer kako se direktno komunicira sa najugroženijima“, rekao je Alvirović.

Pored interesantnih informacija koje su saznali na predavanju, studenti su imali priliku da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači – na specijalnoj BATAK Champion Reaction mašini.

Kompanija Heineken Srbija i Komitet za bezbednost saobraćaja do sada su sproveli radionice na Ekonomskom i Saobraćajnom fakultetu, a najavljene su na još dva fakulteta Univerziteta u Beogradu - Pravnom i Fakultetu organizacionih nauka.

2024 © - Vesti online