Petak 17.11.2017.
17:39
Danas

"Cela Srbija je zgrčena i besna"

Facebook/Saša Janković
Protest srpske opozicije (Foto: Arhiva)

"Ne može loš čovek biti dobar političar"

Janković je u tvitu napisao: "Celo popodne u hotelskoj sobi u centru Beča zgrčen od stresa i besa na sebe što ostajem u ovome. U toj meri besčasnih, podlih, loših ljudi ni u jednoj ljudskoj delatnosti nisam sreo, a radio sam u raznim pre ovoga, upoznao sve. Nepovlačenje, nepredaja. Inat. Dobri ljudi. Cilj".

Janković navodi da to kako se danas svako od nas u Srbiji oseća, bez obzira koliko novca ima, određuje nas kao ljude.

- A prvo si čovek, pa onda sve ostalo. Ne može loš čovek biti dobar političar, sem za sebe. A kao političar, znam šta mi je činiti - rasterati političke grabljivice i lešinare sa vlasti, biti bez kompromisa sa takvima sa bilo koje strane, vratiti ljudsko obličje u politiku i okrenuti je čoveku i životu. Vratiti osmehe na lica. Kada vratimo socijalnu i pravnu sigurnost, zaštitu zdravlja i obrazovanje za sve, ravnopravnost pred zakonom, suzbijemo galopirajuću korupciju i kriminal, izbacimo partije iz državnih službi, damo domaćoj privredi najmanje jednake šanse kao i stranim investitorima, neće više Srbija biti zgrčena i besna - kaže Janković.

"Bes ćemo ovaj put pametnije iskoristiti"

Kako dodaje, "ceo život se bavim institucijama i pravom i znam da ovo nije pitanje drugačijeg Ustava i bolje napisanog programa, već ljudi".

- Ne postoji zakon koji ljude koji neće da ga sprovedu, a imaju vlast, može da spreči da ga obesmisle. Kršenje Ustava ne rešava se novim Ustavom, ni zakona novim zakonom. Većina naših zakona imaju solidna rešenja, primena je nakazna. Zbog pogrešnih ljudi, ne rešenja. Dakle, grč ćemo izlečiti, uspraviće se ponovo ova zemlja, ali bes ćemo ovaj put pametnije iskoristiti nego posle 2000. godine - smatra Janković, aludirajući na smenu vlasti Petog oktobra 2000.

Ipak, deo korisnika Tvitera, javnosti, pa i njegovih poklonika, ali i deo medija nije baš ovako razumeo ono što je Janković napisao, pa su napisano nazivali budalaštinama, patetikom...

Na pitanje kako vidi to što ga mnogi nisu razumeli, on odgovara da ga je razumeo najveći deo ljudi, jer se tako i oni osećaju.

- To ne znači da se tom osećaju smemo prepustiti, ali konstatovati zašto smo ovde gde jesmo i kako to ljudski izgleda manji je valjda greh od navikavanja i prilagođavanja. Na vrhu tvari koju sam opisao pliva Vučić, to je njegovo prirodno okruženje i među takvima je bez premca, ja niti želim niti mogu niti treba da se tome učim. Nije on, takav kakav jeste, isplivao na vrh srpske političke lige slučajno i privukao sebi baš one koje je privukao, ne daje im prostor greškom. Ne igram u toj ligi, zapravo, ne bavimo se istim sportom. Prilagođavanje u lošoj sredini je kvalitet samo do određene granice, posle toga je znak slabog karaktera. Ovo mora da nam izaziva osećaj mučnine i otpora - zaključuje Janković.

2024 © - Vesti online