Petak 17.11.2017.
20:11
Z. Mirković - Vesti

Kragujevački oktobar okupio prijatelje

Z. Mirković
Za njih nema tajni: Prvi ansambl

Priređen je bogat kulturno-umetnički program u kojem su, pored folklora domaćina, nastupali KUD Zavičaj iz Tulna, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Krajišnik iz Vilhelmzburga, kao i gosti iz domovine, etno-ansambl Žubor iz Kotor Varoši.

Folklor KUD-a Kragujevački oktobar, koji vodi koreograf Ljubica Milenković, predstavio se sa mlađim i prvim ansamblom. Inače, ovaj KUD iduće godine slavi 45 godina postojanja, pa će sve biti u znaku tog jubileja.

Z. Mirković
Publika: Prati nastupe folkloraša

Ovaj klub, koji već 17 godina vodi predsednik Nebojša Karačunović Puma, jedini je naš klub koji je u Burgenlandu uspeo da preživi.

- Bez roditelja i naših vernih članova u tome sigurno ne bismo uspeli - ističe Kračunović i kaže da je veoma teško opstati, jer nedostaje novca za svakodnevne aktivnosti.

- Finansiramo se samo zahvaljujući prilozima roditelja i članarina. Sponzora nemamo. Povremeno dobijemo pomoć od pokrajinskih vlasti. Tako smo pretprošle godine uspeli da kupimo nošnje - objašnjava Nebojša za "Vesti". Izražava nadu da će klub i nakon 45 godina nastaviti da postoji, te obećava da će kao predsednik nastaviti da juri za novcem potrebnim za opstanak.

- Bilo bi nam drago ako bi se javili ljudi koji bi nam pomogli i podržali u negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture u Burgenlandu - rekao je on, dodajući da su sve teža vremena.

Z. Mirković
Igraju kao čigre: Mlađi uzrast Kragujevačkog odbora

Prostorije (mahom) prazne?

Folklorna sekcija dva puta nedeljno održava probe u klupskim prostorijama u Klingenbahu, a zbog premalo interesovanja prostorije, koje na svu sreću ne koštaju puno, stoje prazne tokom drugih dana u nedelji.
U njima se nalazi nošnja folklorne sekcije koja broji 30 članova i povremeno organizuju proslave.

Sledeća aktivnost kluba je doček Nove godine koji će biti organizovan, kao i pravoslavne. Iduće godine planira se velika svečanost sa zvezdama srpske estrade, povodom jubileja društva.

2024 © - Vesti online