Petak 17.11.2017.
13:37
Vestionline, Tanjug

Haradinaj uvredio Federiku Mogerini, ona napustila sastanak

EPA/Julien Warnand
Iznervirao je Haradinaj: Federika Mogerini

Kako Tanjug nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova. 

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja "pitanje agende".

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta. 

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU. 

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila satanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu d preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za SSP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.
 

2024 © - Vesti online