Petak 17.11.2017.
10:47
Vestionline, Index.hr

Zašto nas psi ližu?

pixabay.com
Psi lizanjem nam pokazuju da su gladni, jer je to navika koju su stekli kao bebe

Lizanje kao oblik komunikacije među psima počinje kada dođu na svet. Majka štene lizanjem čisti i suši, a ako se rađaju slepi i gluvi, ukus je jedan od načina da se upoznaju s okolinom. Kako međusobno komuniciraju tako i s ljudima. Lizanje može biti pozdrav, ali njime mogu pokazivati i dominaciju. 

Ponekad kada nas psi ližu žele hranu, takođe navika koju steknu kao bebe. Ližući mamu oko usta daju joj do znanja da su gladni pa slične znakove mogu slati i vama. Osim komunikacije i želje za hranom, psi vole da istražuju i jezik je jedan od organa koji često služi za to. 


Dobar primer je kada dođete kući i ako ste mazili neku drugu životinju, postoji šansa da će pas poželeti da istraži o kome se radi, a ujedno i da spere miris sa vas. Dobijanje pažnje je još jedan od razloga zašto vas pas liže. 

Nama se ponekad čini da dobijamo bezbroj poljubaca od njih, a oni dobro znaju da nakon poljupca sledi poslastica i to će iskoristiti. Tim poljupcima psi iskazuju ljubav i poštovanje prema ljudima. Ipak, iako je pas zdrav ne preporučuje se da vas baš liže oko usta jer jezikom vole da istražuju, a nikad ne znamo što su sve tačno "istražili" za vreme šetnje. 

Još jedna zanimljiva stvar jeste da vas pas više liže je kada ste znojavi.

2024 © - Vesti online