Četvrtak 16.11.2017.
12:19
rs.n1info.com

Jak dinar - kome odgovara i do kada će taj trend trajati?

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Kurs promenjen, cene u trgovinama nisu niže

Devizni kurs od oko 118 i po dinara za evro više nije neuobičajena situacija. Izvoznicima jak dinar ne pogoduje - roba je u evrima skuplja i manje konkurentna. Ali, zato mu se raduju oni koji imaju kredite.

- To je dobro, pre svega za zadužene. Dobro je za ekonomiju koja je zadužena, za privredu, privredna društva, da lakše servisiraju svoj dug - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Sve, ipak, zanima, dokle će ovaj trend da traje.

- Mnogi žive u zabludi da kurs može da se dogovara. Možda se nekad i nameštao i dogovarao, sada to nije slučaj - rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona kaže da je jačanje dinara posledica postignute političke i finansijske stabilnosti Srbije‚ zbog koje je sve više investicija. Nova Procena narodne banke je da će strane direktne investicije u Srbiji ove godine iznositi 2,1 milijardu evra. Inflacija će ove godine biti u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Ulaže se, prema podacima NBS i u industriju, ali i u državne hartije od vrednosti zbog čega se dinar sve više kupuje. Srpske obveznice su primamljive jer su prinosi na razvijenim tržištima niži, pa se više isplate. Ako bi kamate u inostranstvu porasle, da li bi ulagači mogli da se povuku iz Srbije?

- Mi smo već objasnili da je FED podizao kamatnu stopu, a mi smo imali povećanje ulaganja u portfolio investicije. NBS je dužna da prati tokove i da na njih reaguje, ali što bi rekao Meša Selimović dok čekam da biju boli unapred. Ja ne bih da se bojim unapred - kaže Tabaković.

Ivan Nikolić kaže da se na srednji rok očekuje stabilan kurs.

- A to je kurs koji će se kretati oko ovog nivoa. Naravno da on ne treba da bude cenovno destimulativan za neto izvoznike i o tome će se pretpostavljam voditi računa - dodaje on.

Inače, guvernerka je ukazala i da se promena kursa nije odrazila na sniženje cena u trgovinama, za šta je okrivila trgovačke marže.

2024 © - Vesti online