Četvrtak 16.11.2017.
10:54
Al Džazira Balkans

Izetbegović u Beogradu, Vučić u problemu

EPA
Partija šaha između Vučića i Izetbegovića (Foto: Arhiva)

"Vučić je vidno nervozan"

"Izložen različitim vrstama pritisaka, Vučić, vidno nervozan, a nervoza nije saveznik u diplomatiji, isterao je samog sebe na čistinu političke šume.

Njegovo, ponekad vešto, poigravanje s akterima na domaćem i međunarodnom planu došlo je na raskrsnicu, na kojoj mora da odluči - ogoliti svoj populizam i verovatno kratkoročno dobiti novo poverenje u Srbiji i time trajno zatvoriti vrata ozbiljnoj političkoj igri na međunarodnoj sceni ili priznati da je u slučaju intervjua člana Predsedništva BiHBakira Izetbegovića za Dojče vele pogrešio u proceni, digao preveliku i nepotrebnu galamu, koja je imala isključivi unutrašnjopolitički cilj, ali to ga vodi u rizik da bude proglašen "prodanom dušom".

Zašto Vučić mora da otkaže posetu? Samo tako može uveriti i srpsku i međunarodnu javnost da će delovi intervjua Izetbegovića, kako je rekao, imati dalekosežne posledice. Sazivanje sednice Saveta za bezbednost nije bezazlena stvar i to nekako treba opravdati.

Lavina negativnih reakcija u javnosti Srbije i Republike Srpske biće temeljno potcenjena ako delegaciju Bosne i Hercegovine, u kojoj će biti i Izetbegović, Vučić dočeka u Palati predsednika u Beogradu samo dve-tri nedelje nakon "incidenta". Oreol mirotvorca i branioca mira na Balkanu ozbiljno je poljuljan, ali ničim drugim nego Vučićevim populizmom.

"Nije Vučić Josip Broz"

Previše je dvostrukih igara koje je Vučić počeo i za talentovanog političara, kakav je on. Pokušaj da se održe dobri odnosi sa Zapadom, a da se istovremeno bude u bratskom zagrljaju s Rusijom, balansiranje u odnosima s Turskom, nametanje za lidera stabilnosti na Balkanu - previše je težak teret za Vučićeva pleća. Ipak, nije on Josip Broz.

Zašto je legitimno pravo jednog političara iz BiH da iznese svoj stav o nekom političkom pitanju, u ovom slučaju Bakirov o Kosovu, izazvalo reakciju snage tornada među Vučićevim saradnicima? Sada je već sasvim jasno, mada to zvanični Beograd neće priznati, da pritisak za neku vrstu priznanja Kosova postaje neizdrživ.

Problem je u tome što se od njega, kao čelnika koji se slatkorečivo predstavlja kao zagovornik mira i kompromisa, sada traži da te stavove ne samo promeni nego i objavi. Sam Vučić javno je priznao da mu je američki izaslanik Brajan Hojt Jidoslovno rekao da Srbija "ne dira teritorijalni integritet Republike Kosovo".

"Ako se Bakir pojavi u Beogradu"...

Svestan političkog procepa u kojem se našao, samo dan pre erupcije gneva na Izetbegovićeve stavove, Vučić je izjavio da očekuje napade kakvo god rešenje za Kosovo da predloži.

Najbolja ilustracija ozbiljnosti situacije u kojoj se Vučić našao jeste njegova izjava u jednom od intervjua za Radio-televiziju Srbije, u kojoj objašnjava razloge pokretanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. "Da se oslobodimo laži da je tamo na Kosovu sve naše, ali i da tamo ništa nije naše. Razgovor je lekovit", kazao je tada Vučić.

Političku ličnost predsednika Srbije, možda i ne želeći, potpuno će razotkriti član Predsedništva BiH. Vučić u danima koji slede mora doneti tešku odluku. Ako se Izetbegović pojavi u Beogradu početkom decembra, politička kriza izazvana reakcijom Beograda neće ostati samo na levoj obali Drine, nego će se preliti u Srbiju.

Prisustvo Izetbegovića u Beogradu otvoriće Vučićevim unutrašnjim neprijateljima put za diskreditovanje svim argumentima koji im stoje na raspolaganju", zaključuje autor.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

2024 © - Vesti online