Četvrtak 16.11.2017.
10:33
Vestionline, Tanjug

Predavanje o jasenovačkom genocidu u Britanskom parlamentu

wikipedia.org/Ernst Hofmann or Bernhard Walte
Jezive scene iz Jasenovca (Foto: Arhiva)

Predavanje koje je sinoć održala direktorka Dragana Tomašević prvenstveno je imalo za cilj da edukuje parlamentarce, diplomate iz različitih zemalja sveta i profesore najprestižnijih univerziteta u Londonu koji nikada nisu čuli za katoličko-hrvatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici Evropske unije, saopštila je Fondacija.

Tomaševićeva je posebno istakla činjenicu da je NDH jedina u svetu koja je imala koncentracione logore za decu, ocenivši da je genocid na ovim prostorima danas ispolitizovan.

Kako se ističe u saopštenju, problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog kongresa Jevreja, koji je pre tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Tomaševićeva je navela rad Davida Sladeka, češkog foto-novinara, autora knjige i izložbe "Neizgovoreni genocid", kojem je Fondacija pomogla da ugleda svetlost dana.

Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

- Za mene je od samog početka bio šok samo saznanje da se sve to uopšte dogodilo, jer nisam ništa znao o tome. Ali slušajući ih i osećajući njihove emocije, na licu mesta bi me ponekad slomilo - ističe Sladek.

Sladek je njihove priče preneo dalje. Od hiljada fotografija preživelih, izabrao je njih 150. I sve one pokazuju samo ruke.

- Ruke, zato što ljudi o svojim osećanjima dugo nisu mogli da govore. Za mene gestikulacija njihovih ruku predstavlja nemušti jezik, koji je odraz njihove nemogućnosti da govore. Oni rukama otvaraju vrata svog sveta i pozivaju druge da požele da nauče više o njihovim životnim pričama - objašnjava Sladek.

Skup je otvorio prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Internacionalne komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu.

Predavanju su prisustvovali i poslanici Britanskog parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Ambasade Srbije, ambasador BiH, kao i profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji, navedeno je u saopštenju.

Glas ustaških žrtava sinoć se prvi put čuo u centru britanskog političkog života.

U Fondaciji ističu da je ovo za njih važan prvi korak u upoznavanju britanske javnosti sa istorijom Drugog svetskog rata na Balkanu.

2024 © - Vesti online