Četvrtak 16.11.2017.
02:30
Vestionline, mondo.rs

Kolike su šanse da umrete tokom seksa?

stockphotos.io
Bez brige: Nije da se ne dešava, ali infarkt u toku seksa je zaista jako retka pojava

Dakle, malo je verovatno da vaš poznanik zaista poznaje nekoga ko poznaje nekoga ko je poznavao nekoga ko je tako umro.

Dešava se, ali jako retko.

Naučnici sa Instituta za bolesti srca bolnice Cedars-Sinai u Los Anđelesu proučili su podatke o 4.557 slučaja zastoja u radu srca, i utvrdili da su se svega 34 slučaja dogodila u roku od sat vremena nakon odnosa. Od toga, 32 pacijenata bili su muškarci.

Rezultati studije predstavljeni su na kongresu Američkog udruženja kardiologa, a vođa studije dr Sumit Čag kaže da je ovo prvo istraživanje koje se bavilo uticajem seksualne aktivnosti na zastoj u radu srca.

Zastoj u radu srca je iznenadni gubitak sposobnosti srca da pumpa krv, a osoba koju pogodi prestaje da diše i gubi svest, pa je ukoliko se odmah ne počne sa reanimacijom ishod fatalan, prenosi britanski "Dejli mejl".

Statistika kaže da je srčani zastoj smrtonosan u 90 odsto slučajeva ukoliko do njega dođe van bolničkog okruženja jer svaki minut bez reanimacije smanjuje šanse za preživljavanje za 10 odsto.

Zastoj rada srca nije isto što i infarkt ili srčani udar. Infarkt izaziva blokada dotoka krvi u srce i on može biti i blaži, sa znatno boljim šansama za preživljavanje.

Ranija istraživanja pokazala su da seks može da doprinese povišenom riziku od srčanog udara, ali ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo povezanost seksa i iznenadnog zastoja rada srca.

Statistika koju su izveli dr Čag i njegove kolege kaže da je seks u manje od jedan odsto slučajeva povezan sa zastojem u radu srca, a taj jedan posto onih koji nisu imali sreće uglavnom su sredovečni muškarci koji imaju istoriju kardiovaskularnih bolesti.

2024 © - Vesti online