Sreda 15.11.2017.
15:38
Vestionline, Tanjug

Vučić: Dalekosežne posledice Bakirove izjave

A. Čukić
Izetbegović nikada dosad pred srpskim zvaničnicima nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato

On je odbacio navode o ličnoj burnoj reakciji i krivici Srbije za polemiku koja se povela oko toga.

- Ceo intervju sadrži mnogo značajnih elementa - od odnosa bošnjačkog člana Predsedništva prema Sandžaku... do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijali integritet BiH, dakle ratna vojna sredstva, a sa druge strane se izražava lična želja da deo teritorije Srbije pripada nekom drugom - rekao je Vučić, novinarima u Briselu. 

Naveo je da je i dalje za to da to analiziramo i ne reagujemo ni jednom teškom rečju. 

- Ali, ako neko misli da su to bile nevažne, usputne reči, mislim da taj neko greši - poručio je predsednik Srbije. 

Kako je rekao, postoji matrica u kojoj je potreba nekih u našoj zemlji da uvek okrive srpsku stranu, kao što u delu međunarodne zajednice postoji matrica da se uvek sve strane pozivaju na smirivanje, jer neće da kažu ko je krivac. 

- Ne nalazim da smo bilo šta krivi, niti bilo čime doprineli. Mi još nismo reagovali, osim što smo ponovili ono što smo čuli u intervjuu. Niste čuli ni moju osudu, ni ocenu, ni kvalifikaciju - kaže Vučić 

On je istakao da Bakir Izetbegović nikada dosad pred srpskim zvaničnicima nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, tvrdnji da je trebalo da bude priznato, niti je ikada pominjao unutrašnje odnose u Republici Srbiji. 

Vučić je naglasio da ne postoji "Dejtonski sporazum za Srbiju", već se taj sporazum tiče BiH, gde je Srbija ta koja ima određena "prava i garancije" i iz tog ugla može da govori o BiH, kao i Hrvatska, iz ugla garanta sprovođenja Dejtonskog sporazuma". 

- A, na osnovu kod sporazuma vi govorite o Sandžaku? Na osnovu čega govorite o ratnoj opciji ukoliko neko krene u narušavanje vašeg teritorijalog integriteta, a sa lakoćom se govori o rušenju srpskog teritorijalog integriteta? - upitao je predsednik Srbije.

2020 © - Vesti online