Sreda 15.11.2017.
20:20
Z. Mirković - Vesti

"Vesti" u Austriji: Pobedili "Krik" i "Čežnja"

Kad je reč o oceni publike, prvo mesto je osvojila pesma "Čežnja" Jadranke Stanojević, drugo "Baka" Luke Tadijanovića i treće "Balkanski san" Dragana Perišića. Kao najbolji prozni tekst nagrađen je "Toda se udaje" Zorice Maksimović, a najbolji tekst za narodnu pesmu predao je Slaviša Velimirović "Bosno moja".

Herman Stjepan Stojanović, član uprave Bečkih poeta, govorio je kako je počeo da se bavi pisanjem u Beču, davne 1987. godine, a Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta objasnila je kojim se motivima vodila kad je 2007. osnovala udruženje koje će okupljati pisce u Beču. Ona je registrujući ovo udruženje postavila kao imperativ stvaralaštvo: okupila je umetnike bečke scene i ponudila im platformu za prezentaciju svojih dela.

- Kultura nije samo opera, niti pozorište, niti jedno udruženje - kultura je skup svih zajedno. Kako bi se naš jezik očuvao u tuđini, a naši potomci bili inspirisani i nadahnuli se umetničkom lepotom - neophodno da se čuje lepa, pisana reč jer je kultura rad i bogatstvo celog društva. Nadam se, da u bogatom moru kulture u ovom gradu, a i našem jeziku, pripadamo i mi pesnici - naglasila je Mirel Tomas.

Zahvalnice

Zahvalnice za učešće na konkursu dobili su: Mirče Nešovski - "Na grobu poete", Zorica Šošić Maksimović - "Gde mi je duša", Zorica Radišić - "Ožiljak", Jasmina Prodanov -"Rađanje", Biljana Stojičević -"Majka", Velibor Antanasijević - "Reka Dobruša", Velika Mladenović - "Snovi gnjilanski", Miroslav Lazić - "Nostalgija", Petar Malbaša - "Tuga za vremenom", Mikica Zlatić - "Povratak u rodni kraj", Čedomir Sopik - "Poslednja stanica ", Ljubo Stefanović - "Predkazanje", Joka Cvetković - "Čemer i med", Danica Marinković - "Nostalgija", Biljana Radanović - "Raseljena" i Dušica Golubović - "Da li bi hodala" .
Za prozne tekstove zahvalnice su dobili Nikica Banić za priču - "Vrabac", Aleksandra Petrić - "Moj Beograd" i Ljiljana Savić - "Oaza mira".
U netakmičarskoj kategoriji po oceni publike najviše glasova su dobile pesme čiji su autori članovi žirija Tijana Milenković, Herman Stjepan Stojanović i Mirel Tomas.


 

2024 © - Vesti online