Sreda 15.11.2017.
19:19
Đ. Barović - Vesti

Branilac Ratka Mladića za "Vesti": General nije zdrav za presudu

www.mc.rs
Dragan Ivetić, branilac Ratka Mladić

- Tim odbrane čine iskusni advokati koji su učestvovali u više haških predmeta, pojedini su već 17 godina branioci pred ovim sudom, ali ni u jednom predmetu do sada nismo iskusili ono što se pokazuje u ovom predmetu: sistematsko odlaganje i otpor prema našim zahtevima i teškoće da dođemo do konačne odluke koje su inače, pred drugim sudovima u svetu automatski obavezne prema pravilima.

Ima li odbrana još neku mogućnost pred izricanjem presude?
- U narednim danima ćemo preduzeti još neke korake u interesu pravde i prava našeg klijenta. Ali, nekad mi se čini kao da Mladićevi advokati više nastojimo da očuvamo integritet Tribunala nego organi koje bi prema Statutu i postojećim pravilima, trebalo da brinu o pravima našeg klijenta.

Nedavno ste zatražili da se protiv zatvorskog lekara pokrene postupak za nepoštovanje suda?
- Doktor Falke je zajedno sa svojim zamenikom zabranio već odobrenu posetu srpskih lekara uz objašnjenje da bi bila "štetna" po zdravlje generala Mladića, iako je to pravo garantovano pravilima pritvora. Ovaj doktor inače nije osporio naše tvrdnje, već je preduzeo mere koje potvrđuju i dokazuju njegovu ulogu u narušavanju pravde i prava.

Kako je general Mladić sada?
- Narušenog je zdravlja. Čak i laiku je jasno da general Ratko Mladić nije zdrav i da je mnogo lošijeg stanja u proteklih godinu dana nego što je to bio slučaj ranije. Ne smem, niti želim da se mešam u stručnu oblast, ali ipak moram da konstatujem da niko iz Tribunala nije osporio nalaze i mišljenje stručnjaka koji su konstatovali opasnost po njegov život ukoliko se nešto ne promeni u dosadašnjem pristupu u pogledu njegove zdravstvene zaštite. Odbrana ima mišljenje više lekara koji su sa stručne strane potvrdili odstupanje od medicinske prakse u slučaju medicinskog tretmana našeg klijenta. Tu mislim na odsustvo adekvatne dijagnoze i lečenja kako bi se ustanovilo njegovo stvarno mentalno i fizičko stanje, a zatim i kako bi znali da li je sposoban da učestvuje u suđenju ili izricanju presude.

Da li je sposoban za izricanje presude?
- Ne znamo u kojoj meri je njegovo zdravstveno stanje narušeno. Ali, ako me pitate zašto se to pitanje ne razjasni, onda je moj odgovor da pravni tim generala Mladića ne može da objasni zbog čega se to ne čini, zbog čega se ne razjašnjava da li je on procesno sposoban ili ne. Ukoliko se pokaže da nije veliko je pitanje kako će ta činjenica uticati na dosadašnji proces.

Nema dokaza za osudu

Šta očekujete od presude?
- Nažalost, najčešće je pitanje da li je general dokazao da nije kriv, a to je pogrešan pristup. Suština je da li je tužilac dokazao Mladićevu krivicu. Svako ko je pratio suđenje mogao je da se uveri da protiv njega nema ni direktnih dokaza, ali ni dokaza takvog kvaliteta koji bi potvrdili ono što je tvrdilo Tužilaštvo tokom postupka.

2024 © - Vesti online