Sreda 15.11.2017.
11:45
Vestionline, Tanjug

Lazanski: NATO potreban zbog bezbednosti Srba na Kosovu

A. Čukić
Nema nikakvih izričitih zahteva za ulazak Srbije u NATO

- NATO je na neki način čuvar određenog stepena bezbednosti Srba na Kosovu. Mi moramo sa NATO da sarađujemo, hteli mi to ili ne, jer su u južnoj srpskoj pokrajini garanti da neće biti nasilja, bar ne otvorenog i masovnog nasilja nad Srbima - ocenio je Lazanski za Pink televiziju. 

On je govoreći o današnjoj poseti predsednika Srbije Briselu, predočio da Aleksandra Vučića očekuje ne samo sastanak sa Stoltenbergom, već i sa 29 ambasadora država članica NATO, kojima će, kaže, Vučić ukazati na situaciju na Kosovu.

Ističe, međutim, da nema nikakvih izričitih zahteva za ulazak Srbije u NATO i da to više spinuju određeni političari i mediji, kroz kontekst sintagme "sedenja na dve stolice". 

- Mi nismo nikada iz relevantnih krugova NATO dobili ultimativni zahtev da Srbija uđe u NATO, više se u medijima može čuti da su svi oko nas u NATO - rekao je Lazanski.

Osvrnuvši se na navode da tom savezu smeta saradnja Srbije i Rusije, Lazanski je postavio pitanje kako je onda moguće da im ne smeta Severni tok dva, odnosno saradnja Nemačke i Rusije, i podseća da Nemačka ima 200.000 gradana koji rade u Rusiji.

- Ni iz jednog zvaničnog izvora nisam čuo da im smeta saradnja Srbije i Rusije - rekao je Lazanski i ocenio da se nama ta teza na odedeni način podmeće u kontekstu cele kampanje koja se vodi i preko dela NVO i medija zaduženih za spinovanje.

Prema njegovoj oceni, nema razloga ni da NATO savezu smeta nabavka ruske vojne opreme, jer vojnu tehniku iz Rusije imaju i Grci, Bugari, Slovaci...

2024 © - Vesti online