Sreda 15.11.2017.
08:41
Vestionline, B92

Zimbabve: Mugabe u pritvoru, postavljen privremeni šef države

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru da je bivši potpredsednik Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika država, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašnja dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Tanjug/AP
Mugabe i njegova žena Grejs

Vojska tvrdi da su Mugabe i njegova žena bezbedni

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije rekao da je "njihova bezbednost garantovana".

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u centralnim delovima Harerea.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je rekao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirali puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečim izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli samo da bi zaštitili televiziju.

U međuvremenu, uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao je danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane "G40" frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs. 

Mediji su ranije sinoć preneli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile. 


"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea. 

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione. 

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

2024 © - Vesti online