Utorak 14.11.2017.
22:30
Vestionline, Tanjug

Trampov sin objavio svoje dopisivanje sa Vikiliksom

EPA/Francis R.Malasig
Donald Tramp Džunior

Najstariji sin američkog predsednika Donald Tramp Džunior objavio je seriju privatnih poruka na Tviteru koju je razmenio sa organizacijom Vikiliks za vreme i po završetku predsedničkih izbora 2016, uključujući i molbe te medijske organizacije da deli njihove objave.

To objavljivanje usledilo je nekoliko sati nakon što je o tim porukama prvo u ponedeljak izvestio "Atlantik" (The Atlantic), a neke od njih razmenjene su u vreme kada je sajt objavio ukradene imejlove predsednika kampanje demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, prenosi AP.

U tim mejlovima Vikiliks zahvaljuje na pozitivnim komentarima tadašnjeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa i na tome što ih on spominje, a od njegovog sina traži da im dostavi poreske prijave njegovog oca.

Ta otkrića, ocenjuje agencija, sigurno će pojačati pozive Kongresa Trampu Džunioru da svedoči javno u okviru nekoliko istraga komiteta o mešanju Rusije u izbore 2016.

Kako navodi agencija, oni unose jedan novi element u istragu koja već mesecima pokušava da otkrije da li je bilo saradnje između ruske vlade i predvodnika Trampove kampanje.

U prepisci se može videti da je Tramp Džunior odgovorio Vikiliksu tri puta, od kojih se u jednom složio da se "raspita naokolo" o političkim akcijama komiteta o kojem je Vikilikspisao.

Dopisivanja su počela u septembru 2016, a odvijala su se do jula.

Tramp Džunior je, kako agencija navodi, umanjio značaj tog dopisivanja nakon što ga je objavio.

"Ovde se nalazi ceo niz poruka sa @wikileaks, (sa moja tri neverovatna odgovora), od kojih je jedan kongresni komitet odabrao da objavi. Kako ironično", objavio je on naTviteru.

Advokat Trampa Džuniora Alan Futerfas dostavio je dopisivanje kongresnim komitetima (tri komiteta) koji su se bavili istragom o ruskom mešanju i njegovoj vezi sa Trampovom kampanjom.

On je u saopštenju rekao da je na hiljade dokumenata dostavljeno komitetima.

"Ostavljajući po strani pitanja zbog čega i ko je takva dokumenta koja su dostavljena Kongresu pod obećanjem poverljivosti selektivno objavljivao, mi možemo da kažemo sa sigurnošću da ne brinemo zbog tih dokumenata i da je na sva pitanja u vezi sa njima lako dat odgovor na odgovarajućem mestu", rekao je Alan Futerfas.

On nije otkrio na koje mesto misli, ali je poznato da je Tramp Džunior svedočio pred sudskim komitetom Senata u septembru iza zatvorenih vrata, a osoba upoznata sa tom temom je navela da je upravo bilo reči o privatnim porukama na Tviteru, navodi agencija.

2023 © - Vesti online