Utorak 14.11.2017.
19:25
Vestionline, b92.net

Naučnici smislili kako da poboljšajte pamćenje za 30 odsto

pixabay.com
Elektrode bi mogle da pomognu dementnim ljudima 

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za učenje i pamćenje. 

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije. 

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene eletrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra. 

Svakom učesniku prikazane su fotografiju u kratkoj presentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su videli. 

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji delovi mozga su bili aktivni kod su pokušavali da prizovu sećanje. 

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implante na ispitanicima kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni. 

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospeši rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta. 

- Ovo do sada još niko nije uradio - rekao je profesor biomedicinskog indženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše "Biznis Insajder".

2024 © - Vesti online