Utorak 14.11.2017.
10:39
Vestionline, Tanjug

NATO poštuje odluku Srbije: Sami odlučite o Rusiji i Centru u Nišu

Reuters
Poštujemo vojnu neutralnost Srbije: Jens Stoltenberg

- Veoma cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da ga unapređujemo kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima. Biće mi veoma drago da pozdravim predsednika Vučića sutra u Sedištu NATO - rekao je Stoltenberg u intervjuu Blicu.

- Mislim da su sadašnji odnosi veoma dobri. Obe strane imaju pragmatičan pristup odnosu. Dosta praktično sarađujemo - rekao je Stoltenberg, navodeći više primera saradnje Alijanse i Srbije.

On kaže da je NATO svestan značajne uloge Srbije za stabilnost u regionu. Sada se naša saradnja, ističe Stoltenberg, širi sa naučnog istraživanja na spremnost na reagovanje u slučaju katastrofa, pa sve do učešća u vojnim vežbama.

- Zajedničke vežbe doprinose većoj bezbednosti srpskih vojnika angažovanih u međunarodnim mirovnim operacijama, vežbe civila za reagovanje u vanrednim situacijama, poput one koja će uskoro biti održana u Srbiji, od neprocenjive su važnosti kada država mora da se uhvati u koštac s prirodnim katastrofama - naveo je on.

Prema njegovim rečima, sve su to dobre prilike da Srbija pokaže svetu da znatno doprinosi regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

- U tom smislu, zahvalan sam što će Srbija sada dati doprinos kroz obučavanje iračkih vojnih medicinskih stručnjaka u Srbiji, u okviru NATO programa za Irak - rekao je generalni sekretar Alijanse.

Navodeći da je na Srbiji da odluči o tome kakvu će spoljnu i odbrambenu politiku da vodi, Stolrenberg kaže da NATO apsolutno poštuje neutralnost Srbije i ističe da neutralnost ne isključuje saradnju i da je NATO ima sa određenim brojem neutralnih država, uključujući Švedsku, Finsku i Austriju.

Kada je reč o aspiracijama Srbije ka EU, on naglašava da je proces evropskih integracija zasnovan na više principa, koji obuhvataju promovisanje i očuvanje demokratskih vrednosti, poštovanje vladavine prava i dobrosusedske odnose.

- Poštujemo suverenitet svake države u odlučivanju o političkim i bezbednosnim aranžmanima; od Rusije očekujemo to isto. To je osnovni princip evropske bezbednosti na koji smo se obavezali Završnim aktom iz Helsinkija - rekao je generalni sekretar NATO.

On napominje da je svako mešanje u demokratske procese neprihvatljivo.

- Ljudi u Srbiji i Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bi smo se vratili u vreme kada su etnički sukobi bili iznad dobrosusedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropske integracije - rekao je Stoltenberg.

Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka, ma kakva bila, kako je kazao, mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama.

Kada je reč o Ruskom humanitarnom centri u Nišu, Stoltenberg je rekao da o tome odlučuje Srbija.

- Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski inunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije - naglasio je generalni sekretar NATO.

2024 © - Vesti online