Sreda 15.11.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Sin Ratka Mladića za "Vesti": Mi smo generala odbranili

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Finale suda: Poslednje veliko izricanje kazne u Hagu

Sledeće srede, 22. novembra, sudsko veće Haškog tribunala saopštiće prvostepenu presudu protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS, generala Ratka Mladića.

Prethodno je ovo sudsko veće odbilo zahtev odbrane ne samo da se general privremeno pusti na slobodu, već i da se to izricanje presude odloži zbog toga što mu je pogoršano zdravstveno stanje.

Darko Mladić kaže za "Vesti" da se nakon svega stiče utisak da "neko na silu" želi da presudi generalu Mladiću, mada je on "pravno odbranjen".

- Nije mi jasno zbog čega se to radi. U krajnjem slučaju, i zbog čega su zdravstveni pregledi, na kojima već mesecima unazad insistiramo, uopšte dovođeni u direktnu vezu sa izricanjem presude? To su dve odvojene stvari, a logično je bilo da mu se taj pregled dozvoli još u oktobru, kao što smo devet meseci unazad uzaludno tražili sve njegove medicinske nalaze. Sada, posle ekspertize radiologa koji je pogledao medicinske snimke urađene u Hagu, imam opravdano pitanje: da li je moj otac zapravo uopšte procesno sposoban? Međutim, i za to je najbolje rešenje da se dopusti doktorima da ga pregledaju i da se tako otkloni svaka sumnja da li jeste ili nije sposoban - objašnjava Darko Mladić.

Diplomatski pritisci

Darko Mladić ističe da je suđenje njegovom ocu od početka bilo na meti i ozbiljnih diplomatskih pritisaka.
-Ti pritisci dolaze iz onih zemalja koje su zainteresovane za određenu presudu - ističe Mladić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što se njegovom otac krše osnovna ljudska prava, on je u Haškom tribunalu "pravno odbranjen".

- U postupku koji je vođen protiv mog oca, on je pravno odbranjen. Tužilaštvo nije dokazalo nijednu svoju tvrdnju. Umesto toga, ono ne prestaje sa "galamom", potpomognutom, nažalost, ne samo stranim, već i domaćim medijima i lobijima. To je jedna te ista retorika koja traje poslednjih petnaestak godina i u kojoj su isti i akteri, ali i floskule koje su zapravo ništa drugo nego ratna propaganda s jednim jedinim ciljem - blaćenje generala Ratka Mladića.

Darko Mladić dodaje da su u toj grupi i razne lobi organizacije i pojedinci.

- Za većinu se čak zna i koliko su tačno para dobili za taj posao, a reč je o ogromnom novcu. Oni ni danas ne prestaju da recikliraju jednu te istu priču, mada su u Haškom tribunalu i odbrane mnogih drugih srpskih optuženika, a posebno advokati generala Mladića, dokazali da je istina sasvim drugačija - ističe Darko Mladić.

Karadžiću 40 godina

General Ratko Mladić je uz Radovana Karadžića na vrhu piramide koja je prema tvrdnjama haškog tužilaštva doprinela brojnim ratnim zločinima, uključujući i genocid. Karadžić je prošle godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a još je nepoznato kada će biti doneta i konačna presuda.


 

2024 © - Vesti online