Utorak 14.11.2017.
09:28
Vestionline, Tanjug

"Nije prvi put da Bakir preti Srpskoj, ali baš da prizna Kosovo..."

Epa/Pawel Supernak
Navikli smo da preti Rpeublici Srpskoj, ali da li je spreman da prekrši Ustav: Bakir Izetbegović

- On  to radi sad zato što postoji veliki pritisak sa Zapada, pre svega iz SAD na Beograd da popusti po pitanju Kosova i po pitanju Rusije. Izetbegović je deo tog kora i deo tog pritiska - smatra Cvijanović.

On dodaje da, iako su emotivna ubeđenja bošnjačkog člana Predsedništva BiH mnogo bliža Erdoganu, koji je inače nedavno  bio u poseti Srbiji, Izetbegovićeva politička moć i politička karijera stoje u rukama SAD.

Cvijanović ocenjuje da je Srbija u poslednje vreme dosta investirala u dobre odnose sa susednom zemljom, a da izjava Bakira Izetbegovića te odnose vraća desetak godina unazad.

Upitan da li su Srbi u Republici Srpskoj jedina adresa na koju je njegova izjava upućena, Cvijanović primećuje da je u intervjuu Dojče veleu, u kojem je dao i pomenutu izjavu, Izetbegović i pretio ratom Srbima u Republici Srpskoj a da je to ostalo u senci ostalih izjava.

- Nije neuobičajeno da on preti Republici Srpskoj ali je vrlo neuobičajeno da je spreman da prekrši Ustav da bi priznao Kosovo - kaže Cvijanović.

On je objasnio da bi Izetbegović jedino kršenjem Ustava mogao da prizna nezavisnost Kosova jer je najvišim pravnim aktom rešeno da odluke donosi tročlano Predsedništvo "gde ima jedan član, koji se sigurno neće sagalasiti s tim - Mladen Ivanić".

2024 © - Vesti online